Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap III. tengelyének köszönhetően, falumegújítás és –fejlesztés jogcímen benyújtott pályázatból finanszírozott piacteret alakítottak ki Szabadegyházán. A Fejér megyei község központjában létrehozott piac minden nap nyitva lesz, az árusok és a vevők részére, ahol mindig friss árukészlet várhatja a vásárlókat, ezzel is növelve a helyi termelők árbevételét.

A beruházás két részből állt: egyrészt a szociális blokk felújításából és kialakításából, másrészt az elárusító helyek létrehozásából. Az új piac a terveknek megfelelően valósult meg, így kialakították a többek között a tárolót, melegedőt, előteret, női és férfi mosdót, árusító pavilont, pultot és térburkolatot. Az önkormányzat a piac létesítésekor figyelembe vette a már meglévő és kialakított arculati elemeket a közintézményeknél, és ezekhez hasonlóan igyekezett megtalálni azt a lehető legmegfelelőbb megoldást a piactéri épületek esetében, amelyek összhangban vannak a többi épülettel.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban a képviselőtestület döntése értelmében az önkormányzat saját erejéből alakított ki piacot, míg a működtetéshez szükséges engedélyeket az üzemeltető Teleszöv Szociális és Értékesítő Szövetkezet szerezte be. Az első száz vevőt ajándékkal várták a piac megnyitásakor.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület, Szatmár Leader Közhasznú Egyesület, Szabolcs Online

Cikk megosztása