A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület működési területén a hat címbirtokos település közül elsőként Ipolytölgyesen adtak át Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT-t). A beruházást a jelenleg érvényes vidékfejlesztési program 53 millió forintos, európai uniós támogatásával valósította meg az Ipolymenti Vállalkozók Klubja.

Az ünnepélyes átadáson V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az épületek közösségeknek nyújtott szolgálatáról és azon közösségekről beszélt, amelyeknek van terve, vágya, illetve ezek megvalósításához van elég hite és kitartása. Ilyenek szerencsére szép számmal megtalálhatóak kis hazánkban és Ipolytölgyes környezetében is, és őket hivatott szolgálni az IKSZT. Az államtitkár szép reményeket fűzött az intézmény jövőjéhez, hiszen elmondása szerint nem csalódott, mikor ide érkezett: mint ahogyan azt a község honlapja írta, vendégszerető, festőien szép falucskát talált. Így várhatóan majd az épület is megtelik vendégekkel, művészeti, hagyományokat őrző rendezvényekkel, élettel, funkcióját betöltve pedig élményeket nyújt, kapcsolatokat erősít és közösséget épít.

Kanizsai Zoltán, Ipolytölgyes polgármestere a község történetéről, lakosságáról szólt pár szót a település megalakulásától napjainkig. A község első embere örömét fejezte ki az IKSZT átadása miatt, valamint reményét, hogy az intézmény a működése során hozzájárul majd a falu fejlődéséhez.

Szőke István, a beruházó Ipolymenti Vállalkozók Klubjának elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak – ötlettel, segítséggel, támogatással – a projekt megvalósulásához. A megjelent vendégeket, érdeklődőket arra biztatta, a szalag átvágása után saját szemükkel győződjenek meg az eredményről, járják körbe az épület helyiségeit, illetve tekintsék meg az emeleti teremben a Micsei László festőművész munkáiból összeállított kiállítást.

Erre hamarosan sor is kerülhetett: a beszédek után az ipolytölgyesi gyermekek és fiatalok adtak műsort, amelyben Ipoly-menti népdalokat és táncokat mutattak be, majd felszentelték az épületet és végül sor került az ünnepélyes szalagátvágásra is, amely után a vendégek belülről is megszemlélhették az új IKSZT-t.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása