Az eredetileg építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó, oktatóhelyként akkreditált vállalat új üzemcsarnokában technológiai fejlesztés is megvalósul: a hamarosan telepített modern CNC és faipari gépek a termelés mellett a gyakorlati oktatást is segítik, mondta el az ünnepségen Kerezsi István, a társaság ügyvezető igazgatója.
A jelenleg 17 főt foglalkoztató cég a faipari üzem beindításával további 40 főnek tud munkát adni. A telephelyen május 2-án kezdődött meg 25 fő épületasztalos képzése; a tanfolyamot sikeresen teljesítő szakmunkások számára az új gyáregységben biztosít munkalehetőséget a társaság.
A faipari gyártócsarnok mellett egy szárítóüzemet és gyakorlati oktatóközpontot is létrehoznak. Kerezsi István utóbbival kapcsolatban elmondta: szeptemberben 50 tanuló gyakorlati oktatása kezdődik meg, amely során például a szerkezetlakatos és az esztergályos szakmákat sajátíthatják el a diákok. A cég a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Szakközépiskolával együttműködve – a térségben először – faipari technikus képzést is elindít, a tervek szerint 8-12 diák bevonásával.
A mintegy 230 millió forint értékű beruházás részben saját erőből, részben bankhitelből, részben pedig egy pályázatból megmaradó összegből valósult meg, a faipari üzemhez kapcsolódó gépbeszerzést pedig technológiacserével oldotta meg a társaság.
Az új üzemben nemcsak a termelés lesz előtérben, hanem a szakképzés is, ez pedig egy rendkívül fontos üzenet – fogalmazott Czomba Sándor államtitkár az eseményen. Kifejtette: a beruházások megvalósulásának egyik legnagyobb gondja, hogy nincs megfelelő számban és minőségben rendelkezésre álló szakember az adott térségben, még akkor sem, ha ott nagyon sok regisztrált álláskereső van a rendszerben.
Nem szabad engedni a munkanélküliség újratermelődését, ezért a nappali rendszerű oktatásban olyan képzéseket kell indítani, amelyre a versenyszférának igénye van – fogalmazott az államtitkár. Czomba Sándor hozzátette: a felnőttképzés esetében olyan átképzéseket kell támogatni, amelyek mögött azonnali munkahelyi háttér van. Jelen beruházás ebből a szempontból jó példa, mivel mindkét képzési formában megvalósítja ezeket a célokat – fűzte hozzá Czomba Sándor.

Forrás: Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület, szon.hu

Cikk megosztása