A Heves megyei Rózsaszentmártonba látogattak a boldogi Berecz Antal Általános Iskola diákjai, ahol erdei iskola témanapon vettek részt „A búzaszemtől a kenyérig” címmel. A Gyermekláncfű Kézműves, Oktatási és Környezetvédelmi Egyesület szakmai vezetésével több állomáson keresztül kísérték végig a gabona útját.
Egy búzatáblán kezdődött a program, ahol a gyermekek az éppen szárba induló növényeket szemlélték, megismerték morfológiai jegyeit, megtanulták a gabona ABC-t.
A következő állomáson egy mezőgazdasági vállalkozónál láthatták a búzaszem útját egészen a talajba jutásig – többek között testközelből ismerkedtek a talajelőkésztő eszközökkel, a vető- és bálázógépekkel, kombájnnal.
Az ebéd után a helyi pékségbe vezetett a gyerekek útja, ahol a kenyér elkészítésének folyamatát kísérték figyelemmel, de megtudták azt is, hogyan formálódik többek között a kifli, a zsömle, a kakaós csiga és a pogácsa.
A nap azonban még nem ért véget. A boldogi iskolások felkeresték a Lignitbányászati Emlékházat, a Faluházat, valamint a Rózsa Vendégházat, ahol átvirgolták és kinyújtották a már előre elkészített tésztát, és kenyérlángost sütöttek.
Tóth István, az egyesület vezetője elmondta, a témanapok nem csak azért hasznosak, mert a megtapasztaláson alapuló tudás és ismeretszerzés a célja, hanem mert közösségformáló szerepük is van.

Forrás: Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Hatvan Online

Cikk megosztása