Összesen 25 dolgozat érkezett be a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) címére, amelyet a népi építészet iránt érdeklődő, elkötelezett fiatalok, középiskolások, főiskolások vagy egyetemisták adhattak be, hogy részt vehessenek egy gyakorlati képzésen, amelynek keretében nyáron négy héten keresztül aktívan közreműködnek egy népi műemlék táj- vagy parasztház felújításában, állagmegóvásában.  Ennek során élőben megismerkednek a tradicionális építészet értékeivel, a hagyományos népi építőmesteri technológiákkal.

Az előzetes értékelések szerint valamennyi pályamű nagyon színvonalas és tartalmas. Van közöttük több olyan is, amely személyes hangon szól a saját ük- és/vagy szépapja által épített falusi házról. Az értékelő bizottság reményei szerint akár 7-8 képzési helyet is tudnak majd biztosítani a legsikerültebb pályaművek alkotóinak.

A Duna Média TV által készített videón egy kis riportot tekinthet meg, ami a Hagyományok Házában készült, a Mecénás Kör megalakulásakor.

 

Kapcsolódó cikk: Pályázat a népi építészet értékeiről fiataloknak

Cikk megosztása