Ötödik alkalommal tartottak a Tisza-tó körül kerékpárversenyt. Az előző napok kiszámíthatatlan időjárása nem riasztotta vissza a versenyzőket és kísérőiket, az elmúlt évben már rekordnak számító 1300-as létszámot felülmúlva idén 1636-an indultak a különböző távokon.

Ők négyféle táv közül válogathattak: a klasszikus 65 kilométer volt, az erre jelentkező kerékpárosok körbejárták a Tisza-tavat. Ezt a távot csaknem ezer fő választotta: 970-en haladtak át a rajtvonalon, és ebből 955 bringás érkezett vissza. A résztvevőknek csak nagyjából az egytizede volt az, aki elsősorban a verseny és az eredmény miatt indult el, a többiek számára ez egy sportteljesítmény volt.

A túrának vagy kirándulásnak nevezett lehetőség a családoknak, a gyerekeknek, a kevésbé edzetteknek vagy idősebbeknek kínált egy 15 kilométeres távot Tiszaszőlős határáig és vissza. Nagyon sokan a családdal együtt jöttek a versenyre, és amíg az édesapa vagy a nagyfiú a hosszabb távon indult, addig az anya, a nagypapa a kisebb gyermekkel ráérősen kerekezett, nézelődött a gáton. Most a rövidebb túra mezőnye is népes csapatot jelentett, nagyjából négyszázan indultak el erre az útra, köztük nagyon sok kisgyermek. Ennek a csoportnak az élére Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza-tó nagykövete és a Tiszavölgy Kalandtúra elindítója állt, aki ebben az évben a Tiszamenti térségek egységes kommunikációjában és a térség fenntartható fejlődésében hivatott segíteni. A görkorcsolyások 57 kilométert gurulhattak, közülük 33 fő ért célba, de idén egy újabb versenyszámmal, a bringatlonnal is bővítették az Intersport Tour de Tisza-tó nyújtotta lehetőségeket. Erre a szintén 57 kilométeres útra – olyan két-három-négyfős csapatok jelentkeztek, akik egy vagy több kerékpárosból valamint egy futó emberből álltak, és felváltva – biciklivel és futva – teljesítették a távot. Annak ellenére, hogy ez nagy kihívás volt a résztvevők számára, 22 csapatban 67 fő ért célba.

Tiszafüreden BringaSuli is várta a 3 és 14 év közötti gyerekeket, ahol egy közlekedésbiztonsági teszt kitöltése után ügyességi pályán kellett áthaladniuk. A program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a KRESZ szabályainak betartására és a biztonságos közlekedésre.

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, fonixtvtiszafured.com

Cikk megosztása