Ünnepélyesen átadták 2012. május 15-én, Fülöpházán azt a traktort és grédert, amelyet a Tanyafejlesztési Program támogatásából vásárolt a Bács-Kiskun megyei település. Az eseményre Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelenlétében került sor, aki elmondta: nemcsak a vidéken élők életminőségének javítására, hanem a tanyákra is nagyobb figyelmet kell fordítani. Beszédében kiemelte a 2011-es tanyaprogram eredményeit, valamint elmondta, hogy a tanyák kellő rangra emelése érdekében a szaktárca idén ismét kiírja a tanyafejlesztési programot megemelt, másfél milliárd forintos keretösszeggel. A pályázatokat várhatóan június végétől lehet benyújtani és a tervek szerint a tavalyi 206 település helyett az idén 240 alföldi településről pályázhatnak az érintettek.

Fülöpháza polgármestere, Balogh József örömét és elismerését fejezte ki, ugyanis a település több nyertes pályázattal is büszkélkedhet. A térség összefogásával egy tanyai élelmiszerbolt-hálózatot hoznak létre a közeljövőben, hogy közvetlenül a felső-kiskunsági tanyavilágból származó jó minőségű magyar tanyai élelmiszerek minél szélesebb körben elérhetőek legyenek. A fejlesztési koncepció részeként Fülöpháza Község Önkormányzata baromfi-vágópontot és tésztaüzemet, Kerekegyháza Város Önkormányzata tejfeldolgozó üzemet, Kunszentmiklós Város Önkormányzata üzlethelyiséget és kispiacot, Szabadszállás Város Önkormányzata regionális piaci központot valamint 68 négyzetméteres szárazáru-tárolót és 68 négyzetméteres hűtőtárolót épít.

Az átadó ünnepség részeként Fazekas Sándor „használatba vette” az új traktort, és földhaszonbérleti szerződéseket adott át Bács-Kiskun megyei gazdáknak. Megnyitották a Kondor-dűlőn felállított Kiskunsági kamara kiállítást, valamint a résztvevőknek lehetősége nyílt a helyi termékek megismerésére és tanyai ételkóstolásra a Kemence-parkban, ahol a helyi hagyományoknak megfelelő ételkülönlegességeket tálaltak.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása