Idén ismét megrendezték az ecsédi hegyközségben több éves múltra visszatekintő borversenyt. Ecséd a mátrai hegyvidék egyik legnagyobb hegyközsége, ahol jelenleg is 470 hektár szőlőterületen gazdálkodnak a termelők, akiknek máig 200 fölött van a taglétszámuk.

A boroknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy jó eredménnyel végezzenek. „Nem szabad, hogy illat- és zamathibásak legyenek a borok, ezen kívül fajtára jellegzetes ízzel, és zamattal kell hogy rendelkezzenek” – árulta el Torma Józsefné, a Mátrai Hegyközségi Tanács alelnöke, abasári hegybíró. A borbíráló bizottság elsősorban szín, illat és íz alapján osztályozta a borokat. Először a borokat, tiszta, átlátszó poharakba töltik, így könnyedén tudják megvizsgálni a színét. A valódi színmélység ellenőrzéséhez gyertyát is használnak, hiszen a láng fénye mellett adja ki bor az igaz arcát. A borospohár felső része szűkülő, amely arra szolgál, hogy az illatot jobban összefogja. Ezek után pedig jön a kóstolás, ahol az ízhibákra koncentrálnak. A versenyben résztvevő borok az eredményhirdetés után még megmérettetik magukat a Mátrai Borvidéki Borversenyen, ahol általában az Ecsédi Borversenyen elért pontértékeket és díjakat kapják.

A Fejér megyei Enyingen a borbaráti klub, az önkormányzat és a helyi szőlősgazdák kilencedik alkalommal rendezte meg a kistérségi borversenyt. A szőlősgazdák tizenegy településről összesen 165 mintát, száz fehér bort és hatvanöt vörös bort neveztek. A zsűri négy asztalnál serénykedett a művelődési házban, asztalonként hárman-hárman ízlelgették a nemes nedűket. Az ítészek a szín, a tisztaság, az illat, valamint az íz-zamat-összbenyomás ismérvei szerint pontozták a borokat - a legoptimálisabb esetben összesen 20 pontot lehetett elérni. A zsűri elnökének tisztét Csordás László mezőkomáromi borász látta el.

A kistérség és egyúttal Enying város legjobb fehér bora címet Nagy Zoltán helyi gazda érdemelte ki olaszrizling borával. A kistérség legjobb vörös bora címet a mezőkomáromi Csordás László szerezte meg kékfrankosával, a város legjobb vörös bora pedig a balatonkenesei enyingi Németh Sándor othello-kékfrankos roséja lett. A bírálást ebéd követte, majd a mulatság - a hagyományok szerint - az enyingi szőlőhegyen derűs pinceszerekkel folytatódott.

A szervezésben az idén februárban alakult Enying Öreghegyi Borbaráti Klub is részt vett, amely számos programot szervez, köztük olyan hagyományokat is ápolva, mint a Szent Márton-napi újbor-áldást és újbor-köszöntést.

Forrás: Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület, Hatvan Online, fmh.hu

Cikk megosztása