Több mint 120 főnek tudott munkát kínálni két foglalkoztatási területen a Hajdú-Bihar megyei Nádudvar önkormányzata a Start közmunkaprogram során. Közülük 110-en a már tavaly is végzett belvíz-elvezetési munkálatokba, így csatornák, árkok, útpadkák rendbetételébe kapcsolódott be. A maradék 17 fővel mezőgazdasági termelésbe fogtak, az önkormányzat így a saját földjeit megművelve láthatta el friss zöldségekkel a saját intézményeit, ezzel egyszersmind spórolva az étkeztetés költségein is. Külterületen, mintegy hat hektáron vetettek szántóföldi terményeket, az új iskola épületével szemközti egykori gyakorlókertben pedig a talajelőkészítést követően konyhakerti növényeket termesztenek. „A program hosszabb távú célja, hogy mutasson példát azoknak, akiknek kertjeik elhanyagoltak, s ők kezdjenek termelni saját háztartásuk számára” – mondta Beke Imre polgármester. „Ez számukra is kívánatos, hiszen gondozottá válik a portája, annak, aki megműveli a kertjét, és saját termelésű zöldséget, gyümölcsöt tehet a saját asztalára, ellátva ezzel családját” – vélte. A polgármester szerint örömteli, amiért a foglalkoztatás mellett a Start program során lehetőség nyílt munkaeszközök beszerzésére is, ezzel hosszú távon is segítve az önkormányzati munkálatokat.

Hajdúböszörményben is a közelmúltban kezdtek növénytermelésbe az önkormányzati intézmények számára. A közfoglalkoztatottak a kötelező tűz- és munkavédelmi oktatás és a talaj előkészítése után petrezselymet, sárgarépát, a vöröshagymát és más konyhakerti növényeket vetettek el. A növények ápolását és a betakarítást is a közmunkások végzik majd el.

Mezőgazdasági termelésbe vágtak Körösladányban is, itt azonban növények helyett sertésekkel foglalkoznak. A tíz részt vevő közmunkás a pálhalmai börtön állami gazdaságától kapott harminc malacot, amelyeket egy közelmúltban önkormányzati tulajdonba került korábbi állattartó telepen gondoznak majd. További tízen egy több mint 2,5 hektáros kertben termelnek burgonyát, hagymát, veteményes növényeket, sőt, erdőt is telepíttetett a program részeként a Békés megyei város. Kardos Károly polgármester elmondta, nem csak kötelező három évig gondolkodnak, és a program letelte után önfenntartóvá szeretnének válni. Szerinte az eddigi közmunkaprogramok közül a Startmunka a legkomplexebb, hiszen már nem csak munkabérre, eszközre, hanem építőanyagra is lehet pályázni, ezzel új lehetőségeket nyitva.

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Kft., Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, HA-VER Nonprofit Kft., haon.hu, beol.hu, hbapro.hu

Cikk megosztása