Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) adtak át Tiszadorogmán. A kétszintes, faluközpontban emelkedő egykori művelődési ház kívül-belül megújult, környezete térkő-burkolatot, az épület pedig új funkciókat kapott. Az avató szalagot Mengyi Roland, Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyűlésének elnöke, Tóth Zoltán polgármester és Domján László, a Mezőcsáti Kistérség Tanács elnöke vágták át, majd a vendégek megtekintették a korszerűen és igényesen kialakított közösségi épületet.

Amint azt a megnyitón Tóth Zoltán, a község polgármestere elmondta, a településen élő 430 lakos számára sokat jelent az IKSZT, hiszen a közösségi életnek a létesítmény az egyik legfontosabb tere. Tiszadorogma remek lehetőségekkel bíró kis falu, és további fejlesztések célja is, hogy az emberek helyben maradjanak, a fiatalok jól érezzék magukat lakhelyükön, és munkahelyek jöjjenek lére. Ettől függ a település további léte, ezért dolgozik a helyi vezetés, mondta Tóth Zoltán.

A község első embere elismeréssel szólt az Egészséges és Kulturált Gyermekekért Közalapítvány munkájáról, amely vállalta a projekt megvalósításában való részvételt és az intézmény üzemeltetését. Szemán Gáspárné, az alapítvány elnöke kifejtette: mivel céljuk az itt élő gyermekek kulturális lehetőségeinek gyarapítása, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kiírt pályázat pedig egybeesik a szervezet elképzeléseivel, örömmel vállalták a sok munkával járó feladatot. Az 51 millió forintos támogatás három éven át biztosítja a közösségi színtér működését, így a lehetőségek adottak a gazdag kulturális élet megvalósításához, ami Tiszadorogma legjobb hagyományainak szellemében folytatódhat.

Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke örömét fejezve ki afölött, hogy egy olyan közösségi ház átadása történik meg, amelynek előkészületére már régen megérett az idő. „A cselekedetek alapja az álom” – mondta, „és ennek a településnek a vezetői mertek álmodni, majd tudtak élni a lehetőségekkel”. A megszületett közösségi tér révén is olyan vízió mentén halad Tiszadorogma, amely sikert hozhat: a cél nemcsak a lakosok megtartása, hanem az is, hogy ide vonzzanak olyanokat, akik szívesen laknak majd itt, fejtette ki Mengyi Roland.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület, Mezőcsáti Kistérség

Cikk megosztása