A Győr-Moson-Sopron megyei Rábacsécsény önkormányzata felújíttatta a község helytörténeti jelentőségű ravatalozóját. Március elején készültek el teljesen a munkálatokkal.

A ravatalozónak helytörténeti jelentősége van, védettség alatt áll. Az épületet az egykori Argay-kripta tégláiból emelték 1958-ban, miután ugyanis a család család elhagyta a települést, a kriptát senki sem gondozta, ezért állapota erősen leromlott, majd le is bontották. Kovács Teodóra, a község polgármestere megjegyezte: most, a felújításkor is jól látszottak a nagyméretű, „A” betűs téglák, amelyek az Argayaknak állítanak örök emléket.

A helyi önkormányzat több mint kétmillió forintot nyert LEADER-pályázaton még tavaly a rekonstrukcióra. Tatarozták a több mint fél évszázados épületet, térköveztek, felújították a tetőt, és kicserélték a nyílászárókat. Bevezették a vizet, megoldották a szennyvíz-elvezetést, valamint akadálymentes vizesblokkot is kialakítottak.

„Rábacsécsényben igyekszünk megőrizni múltunk valamennyi emlékét, legyen szó épületről, tárgyról vagy dokumentumokról. Az új ravatalozó is emiatt került örökségvédelem alá a hozzá tartó hársfasorral együtt” – mondta a polgármester.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, Kisalföld

Cikk megosztása