Fazekas Sándor személyesen tüntette ki azt a két szakembert a Föld napja alkalmából, akik részt vettek a Zselici Csillagos-égbolt Park létrehozásában. A park a világon ötödikként, Európában pedig elsőként alakult, lehetőséget biztosítva, hogy fényszennyezés nélkül lehessen szemlélni a csillagokat.

A vidékfejlesztési miniszter a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontjában adta át Szegvári Zoltánnak, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) Igazgatóság somogyi tájegységvezetőjének Miniszteri Elismerő Oklevelet, Kolláth Zoltán okleveles fizikus-csillagásznak, a Magyar Tudományos tanácsadójának pedig a Pro Natura Emlékplakettet.

Szegvári Zoltán 2001 óta kiemelkedő munkát végez: összefogja és irányítja a térségben folyó természet megőrzési, környezeti nevelési és természetvédelmi vagyonkezelési munkákat. szoros kapcsolatot ápol civil szervezetekkel, kutató műhelyekkel, önkormányzatokkal. Különösen elhivatott a belső-somogyi homokvidék vízfolyásainak rehabilitációjában, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a Zselici Csillagos-égbolt Park létrehozásában, a parkhoz kapcsolódó éjszakai túrák szervezésében.

Kolláth Zoltán nem csak hazánkban úttörője a fényszennyezés jelentette probléma megismertetésének, a természetes éjszakai tájkép megőrzésének, hanem nemzetközileg is elismert tagja az e témával foglalkozó tudományos körnek. A zselici után a Hortobágyi Csillagos-égbolt Park létrehozásában is aktívan közreműködött, és az ország több védett természeti területén is elindította az éjszakai égbolt minőségének vizsgálatát. A Zselici Csillagos-égbolt Park bemutatásában, népszerűsítésében jelentős szerepet játszik, előadásokat tart, éjszakai túrákat vezet, ahol nemcsak a csillagászati ismeretei, de a természethez való kötődése is magával ragadja a résztvevőket. A zselici éjszakában készített fotói és kisfilmjei művészi eszközökkel mutatják be az egyre kevesebb helyről megfigyelhető csillagos égboltot.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, Somogyi Hírlap

Cikk megosztása