Tiszta faluközpont, gondozott porták, ápolt park: ez a látvány fogadja a Somogy megyei Simonfára érkezőket. „A tél nyomait eltüntettük” – jegyzi meg Kiss Róbert közhasznú munkás, miközben szusszanásnyi időre megáll. „Persze korántsem csak mi veszünk részt a faluszépítésben, hanem a lakók is. Elég, ha valaki sétál az Ady Endre utcában, vagy kimegy a tópartra és látja, mennyire barátságos a település. S a hirtelen jött meleg még szebbé tesz mindent, valóságos csodát indított el a természet” – mondja Kiss Róbert.

Endrédi Éva óvodavezető szerint ugyan apró lépésekben, de sikerül megvalósítani a fontosabb elképzeléseket. Szakmai tevékenységük kapcsán jelezte, hogy az óvodában – ahol 47 kisgyermekkel foglalkoznak – kiemelt szerepet szánnak a művészeti nevelésnek: mese, rajz, ének-zene – gyűjti csokorba a főbb szakterületeket. Mutatja ezt az is, hogy ismét dolgoznak a téeszépületből kialakított óvodán. Tavaly új tetőt és nyílászárókat kapott a intézmény, most a hőszigetelést oldják meg.

„Reméljük, a falura előbb-utóbb rámosolyog a szerencse, s minél többen találnak állást” – mondta a 47 éves Gór Mária Márta, aki közmunkásként keresi kenyerét. A csaknem 400 lelkes faluból igen sokan a közeli erdőgazdaságban találtak munkát, mások Kaposváron próbálkoznak.

Bodrog Gábor, Simonfa polgármestere szerint a turisztika lehet a kitörési pont. „Olyan értékeink vannak, amelyre biztosan alapozhatunk. Abban bízunk, hogy mihamarabb megvalósíthatjuk az értékteremtő projekteket, ez közösségünk és a kistérség javára válhat” – mondta a település első embere. A 18 személy befogadására alkalmas helyi turistaszálló népszerű a kirándulók körében, ezt további faházakkal bővítenék. Újabb építkezés helyszíne lehet a közösségi ház, ahol nagyjából tízmillió forintból a tetőteret építenék be, így kettő- és négyágyas szobákat lehet kialakítani. Bodrog Gábor úgy fogalmazott: minden építkezés a fejlődést, a munkahelyteremtést szolgálja.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, Somogyi Hírlap

Cikk megosztása