Az MNVH III., a vidéki élet minőségéért, sokszínűségéért és a vidéki gazdasági tevékenységek diverzifikálásáért szerveződött szakosztálya működése során a Nemzeti Vidékfejlesztési Program harmadik tengelyéhez kapcsolódó feladatok megoldására összpontosít. Szabadkai Andrea elnök és Dr. Ónodi Gábor társelnök a vidéki szereplők minél szélesebb körét kívánják bevonni a közös munkába. Céljuk egy, a vidéki életről, gazdálkodásról, a vidéki értékekről és hagyományokról szóló párbeszéd platformjának kiépítése, valamint a Nemzeti Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos vélemények valamennyi szereplő szemszögéből való megismerése, illetve ezek továbbítása a döntéshozók felé.

A szakosztály egyik legfontosabb célkitűzése a nemzeti Szellemi Kulturális Örökség kincsei UNESCO jegyzékbe kerülésének elérése. Fontosnak tartják továbbá, hogy javaslatokat tegyenek a helyi termelői piacok működésének ésszerű szabályozására, és elősegítsék a népi kismesterségek és a kézművesség szerves beilleszkedését a vidéki gazdaságba.

Mint az egyik legaktívabb MNVH szakosztály, már számos ismeretátadási rendezvény lebonyolításában működött közre 2011. év végén és 2012 első negyedévében. A következő ilyen típusú eseményt 2012. május 18-án tartják Halimbán, „Népi gyógyításm gyógynövény-ismereti örökségünk és az EU szabályok” címmel, amelynek során délelőtt felkért szakemberek tartanak előadásokat a téma különböző részterületeit érintve, délután pedig szakmai fórumra kerül sor, amelynek végén stratégiai döntést hoznak a Szellemi Kulturális Örökség felterjesztést illetően, felvázolják a jogi problémákat, illetve javaslatokat fogalmaznak meg döntéshozók felé.

A rendezvény elsősorban szakmai fórum, de hallgató szakmai érdeklődők számára bejelentkezés és visszaigazolás esetén nyitott.

Cikk megosztása