A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pálháza önkormányzata is csatlakozott a szociális földprogramhoz. A városvezetés célja ezzel a rászorulók, a nyugdíjasok, a nagycsaládosok, az önmagukat és családjukat ellátni nem tudók és a létminimum alatt élők segítése.

A programban résztvevők számára a Magyar Piacszövetkezet biztosítja a vetőmagot. Lesovics Miklós polgármester hét másik település vezetőjével együtt vehette át a vetőmagokat és vetőburgonyát Komlóskán, miután a hegyközi település kérelmét pozitívan bírálták el. A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja.

A város nem szabott külön feltételeket arra, hogy ki vehet részt a programban a településről. „Eleinte elég nehezen mozdult meg a lakosság, de már egyre nagyobbá vált az igény. Nagyjából 150-200 ember csatlakozott, akik elültették a különböző zöldségeket a kukoricától kezdve a burgonyáig” – mondta Lesovics Miklós.

Az önkormányzat Gönc határában bérelt földet, mivel itt országos hírű burgonya terem. A termények nagyobbik része a kedvezményezetteknél marad. Ezt önellátásra használhatják, egyes növényfajok esetében pedig már jövő évi vetőanyagként is.

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, Zemplén TV

Cikk megosztása