Április 28-án, szombaton 15 és 17 óra között rendezik meg Hortobágyi Nemzeti Parkban a hagyományőrző Szent György-napi Kihajtási Ünnepet.

A program részeként mintegy 300 fehér racka anyajuhot és bárányaikat számláló nyájat hajtanak át a Kilenclyukú hídon, akiket csikósok, lovas, ökör- és bivalyfogatok követnek. Nem mindennapi látványként egy gulya legel majd a híd lábánál. Emellett az örökös pásztorokat és utódaikat is köszöntik.

A rendezvényen a legszebb példányokat vezetik fel a rendező Hortobágyi Nonprofit Kft. által tenyésztett őshonos háziállatok közül: díjnyertes magyar szürke tenyészbikát, egy nóniusz és egy magyar sportló kancát csikójával, valamint egy fekete racka kost is meg lehet majd tekinteni, amely fajtájának dísze. Csikósbemutatót és a pusztaötöst is tartanak a hídon való visszahajtás előtt.

A látványos pusztai ünnepet a minden évben megszokott fogatok, korabeli, de ma is éppen úgy használatban lévő viseletbe öltözött pásztorok mellett hortobágyi gyerekek néptánc előadása és népzene teszik igazán élménnyé. A Hortobágyi csárda udvarán bográcsban készült pásztorételekkel várják az érdeklődőket. A hagyományos vendéglőben zeneszó mellett folytatódhat a mulatság.

Az állatok kihajtásuk előtt már délelőtt 10 órától látogathatók a vásártéren, a Pusztai Állatpark és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. bemutatósátraiban, ahol kecske- és juhsimogató, gyerekjátékok és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

Régen a jószágok kora tavasztól a legelőket járták. Szent György napja egy gazdasági határnap volt akkoriban. A pásztor és a gazda közösen összeszámolták az állatokat, számukat fába rótták, majd a rovásfát megfelezve egyik fele a gazdánál, másik fele a pásztornál maradt.

Forrás: hortobagy.eu

Cikk megosztása