Egyházi tulajdonú, műemléki védelem alatt álló kápolna megmentésére alakult négy évvel ezelőtt a Pusztafogacsi Kápolnáért Egyesület. A civil szervezetnek sikerül pályázati forrásokból és önerőből helyreállítani a 250 éves épületet és újraélesztették a híres búcsúk hagyományait. Májusban, Nepomuki Szent János ünnepén újraszentelik a megszépült épületet.

Az egyesület elnökének, Túri Gyulának személyes kötődése is volt a célhoz: nagynénje, Túri Margit kezdte el a munkát „Berci atyával” még 1996-ban. „Akkor érintett meg a munka nagysága, nehézsége és szépsége, amikor tavalyelőtt karácsonykor megláttam a már 90 százalékban elkészült kápolnát” – mondta Túri Gyula.

Az egyesület alapító tagja a tarnamérai Mucsi Istvánné könyvtáros is, akinek édesapja az első rendezvényen még fogacsi nótákkal lepte meg a kilátogatókat, majd három év múlva lányát vezette ugyanitt az oltár elé. „Fogacs úgy él bennem, mint ahol édesapám egy bádogteknőben klottgatyában fürdetett bennünket, nekem pedig megadatott az, hogy később a lányom mondta ki itt a boldogító igent, immár egy csodaszép kápolna előtt” – emlékezett vissza a könyvtáros. „Az, hogy Fogacsot sikerült megmentenünk a pusztulástól, sok ember kitartó munkája és hite. Én hiszek abban, hogy Fogacsnak van szellemisége, bár a tanyák már eltűntek, de a fogacsi levegő, a kápolna miliője egy szelet a múltból, ami visszavonz mindenkit” – mondta Mucsi Istvánné.

Forrás: Tisza-Tarna-Rima Mente Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület, heol.hu

Cikk megosztása