A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány országos programban próbál segíteni a leghátrányosabb helyzetű kistérségek településein. Az akcióban a kistelepüléseken élők több mint egyharmadát megfelelő táplálékhoz, a szülőket munkából származó jövedelemhez szeretnék juttatni.

Akadtak, akik vetőmagokat, vagy kisállatokat kaptak: malacok, csirkék is érkeztek a falvakba, attól függően, hogy ki, mit kért. Az állatok és növények önkéntes felajánlásokból származnak. A legutóbbi Kiss Gyula részéről jött, akinek gyümölcsfaiskolája van, és a rászoruló szegény családoknak nyolcszáz gyümölcsfa-csemetét ajánlott fel a csengeri kistérségben.

Két cseresznye-, egy alma- és körtefa jutott egy-egy családra a közel kétezres lakosságú Tyukodon. „Tavaly 14 158 halmozottan hátrányos helyzetű család vett részt a programokban, a leghátrányosabb helyzetű kistérségek 300 kistelepülésére meg is érkezett a várva várt táplálék vagy segélyforrás” – mondta el Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke a nagyközségben.

Hegedűs Zsuzsa szerint az elmúlt évben annyi kishaszonállatot, illetve vetőmagot kaptak a családok, amelyekből bőségesen, fenntartható módon tudták kiszolgálni a kis közösségek ellátását: húsból, tojásból, és zöldségfélékből is kerültek az otthoni asztalokra. Az őszi eredmények azt mutatták, hogy tizenháromezer családnál annyi baromfi maradt meg, hogy a tojások, valamint baromfik számát meg lehetett kétszerezni az idei esztendőre. A pozitív mutatót elérő községek kiemelkedően teljesítettek a programmenet végrehajtásában, amihez természetesen kellett az is, hogy az adott önkormányzatnál legyen olyan személy, aki saját szívügyének érzi a projekt fontosságát.

Az alapítványnak mostani 2012-es programjára már kétszáz település jelentkezett, ami több mint 12 ezer családot jelent. Számukra az előző évhez hasonlóan vetőmagot osztottak, a kisállatok adományozása pedig jelenleg is zajlik. További háromszáz települést várnak még az alapítvány munkatársai, akik szintén megkapták a felhívást, de eddig még nem éltek vele.

Forrás: Szatmár Leader Közhasznú Egyesület, Szabolcs Online

Cikk megosztása