2012. április 17-én az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekről (IKSZT) tartottak szakmai rendezvényt Boldván. A két szervező, a Borsod-Torna-Gömör Egyesület és a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a működési területükön nyertes IKSZT-címbirtokosokat és vezetőiket hívta meg a programra, hogy információkkal kaphassanak és kicserélhessék egymással tapasztalataikat. A Borsod-Torna-Gömör Egyesület területén öt szervezet nyerte el a IKSZT címbirtokosi címet, a beruházások közül a boldvai már meg is valósult. A társ-rendező egyesület területén tizenkét nyertes címbirtokos közül tíz szervezet kezdett hozzá a munkálatokhoz.

Csabai Gyula, a házigazda község polgármesterének köszöntője után Lengyelné Bencze Viktória, a Borsod-Torna-Gömör Egyesület munkaszervezetének vezetője mutatta be a LEADER Helyi Akciócsoportot, majd a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület munkaszervezet vezetője, Bárdosné Kocsis Éva mutatta be térségüket, egyesületüket. Ezt követően Drótosné Mészáros Eszter, a boldvai IKSZT irodavezetője bemutatta az intézmény működését és az felújított épületet, valamint megosztotta eddigi tapasztalataikat a projekttel kapcsolatban.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal osztályvezetője, Zsemkó Attila és Bikki Katalin kérelemkezelési vezető szakreferens a kifizetési kérelmekkel kapcsolatos tájékoztatót követően a felmerült kérdésekre adott választ az érdeklődők számára. A Regionális Ifjúsági Szolgáltató Központ részéről Tóth Gergely mutatta be irodájukat, valamint felajánlotta segítségüket az IKSZT címbirtokosok számára a programtervvel, megvalósítással kapcsolatosan.

Délután Boldva kulturális örökségeit látogatták meg a résztvevők: a bencés apátsági templomot, amely ma Magyarország egyik legjelentősebb, a XII. század végéről származó román stílusú műemléke, valamint a készülőben lévő Barátok Házát, amely hamarosan hatalmas kiállítótermekben jeleníti meg a korabeli szerzetesi élet mindennapjait, szokásait.

A falusétát követően műhelymunka során osztották meg a résztvevők tapasztalataikat, elképzeléseiket az IKSZT-k megvalósítása kapcsán.

A címbirtokosok és irodavezetők nagyon hasznosnak és hatékonynak tartották a szakmai nap munkáját, mert közvetlenül tapasztalatokat tudtak cserélni egymással és a megvalósításhoz, működéshez tartozó, kifizetéssel kapcsolatos kérdésekre is azonnal választ kaptak az MVH munkatársaitól, illetve a LEADER helyi Akciócsoportok munkaszervezeteitől.

Forrás: Borsod-Torna-Gömör Egyesület

Cikk megosztása