A holland Gazdasági, Mezőgazdasági és Innovációs Minisztérium meghívására, 2012. március 12-14. között tanulmányúton vettek részt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) és VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) delegált munkatársai és a hazai dísznövénykultúra vállalkozói. Az utazás célja a dísznövényágazat hollandiai szereplőinek megismerése, információk gyűjtése volt. A holland mezőgazdaság versenyképessége erős: az ágazat a bruttó nemzeti össztermék nyolc-tíz százalékát állítja elő, az aktív lakosság két százaléka dolgozik az agrárszektorban. A mezőgazdaságon belül a kertészet különösen stabil, az ágazat teljes termékpályája hozzávetőleg 400 ezer főt foglalkoztat (ebből a dísznövény ágazat dolgozóinak száma nagyjából 150 ezer fő).

A háromnapos, feszített tempójú tanulmányút során a résztvevők családi vállalkozásokat és nagyvállalatokat, virágaukciókat és egy kutatóközpontot látogattak meg. Elsőként a tulipántermelés mikéntjével ismerkedtek a Borst Flowerbulbs nevű cég üvegházaiban. Megtudták, hogy a cég Hollandiában, Chilében és Új-Zélandon is rendelkezik területekkel, összességében több mint száz hektáron hajtat tulipánt. Az előállítási technológia több munkafázisa, így többek között a késztermék válogatása és csokorba kötése is önműködő. A vállalkozás sikeressége többek között abban rejlik, hogy legalább száz fajtával dolgoznak, míg más cégek termelésében csak hat-hét fajta fordul elő. Az előállított tulipánhagymák jelentős részét, 95 százalékát adják el külföldön, a célpiacok között kiemelt szereppel bír az Egyesült Királyság és Oroszország.

A Zuurbier családi rózsatermelő holdingot két család alapította 1967-ben. A kezdeti 1500 négyzetméter alapterülethez képest a cég jelenleg 13 hektár alapterületen gazdálkodik Hollandiában és további 30 hektár alapterületű kenyai üvegházfelülettel rendelkezik. A Hollandiában termelt, magas minőségű rózsatermelés célközönsége kifejezetten alkalmi vevőkből áll, míg a kenyai területeken előállított rózsákat többnyire hiper- és szupermarketekben értékesítik. A vállalkozás sikerének egyik titka, hogy figyelemmel kísérik az újdonságokat és azok közül a legideálisabbakat bevezetik: jelenleg például a LED-es világítást próbálják ki. A hollandiai és kenyai földterületek beruházási költségigénye jelentősen eltér: míg Hollandiában az árak 250 ezer - egymillió euró/hektár között mozognak, addig a kenyai földeknek 300 ezer euró/hektáros a beruházási költsége. A vállalkozás előnye, hogy jelenleg nincs komoly versenytársa a világon, hosszútávon azonban több potenciális termelőre lehet számítani, mint például Kína.

A virágaukcióban részt vevő Barendsen Flowertrading vállalkozás megismerése során a tanulmányút résztvevői képet alkothattak többek között a vágott virág piacának alakulásáról a gazdasági válság tükrében.

A tanulmányút egyik legérdekesebb programja a Wageningeni Egyetem Kertészeti Kutatóközpontja (Research Centre) meglátogatása volt. Mivel a holland termelőknek korlátozottak az országon belüli terjeszkedési, növekedési lehetőségeik és a holland belső piac telített, a technológia és a tudásátadás kerül a fókuszba, amely révén további exportpiac-bővüléssel tudnak növekedést elérni. Így összességében elmondható, hogy a holland mezőgazdaság óriási hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztés (K+F) és az innováció területekre.

A kutatóközpont egyik kiemelt témája az energiaellátás optimalizálása és a megtermelt, felesleges energia további értékesítése. Az itt folytatott egyik kutatás célja az energiaigény csökkentése. Az üvegház energiaellátásában fontos tényező a koogenerációs technológia, amely során gázból áramot, hőt és széndioxidot termelnek, a végtermékeket pedig felhasználják az üvegházban. Az áramtöbbletet értékesítik a piacon, ezáltal a végső fogyasztói áramfogyasztás 15 százalékát az üvegházi kertészet adja. Így az úgynevezett „metropolitan agriculture” (városi mezőgazdaság) jelentősége nő, azaz a városok vonzáskörzetében belterjes termelés folyik a közelben élő lakosság ellátása céljából. A folyamat célja, hogy 2020-ra az üvegházak már ne használjanak fel fosszilis energiát. A kutatócentrum tevékenységét 60 százalékban a kormány, 30 százalékban a termelők finanszírozzák, 10 százalék pedig egyéb hozzájárulásból származik.

A tanulmányút utolsó napján meglátogatott Flora Holland virágaukció egyik legfontosabb ismérve, hogy tulajdonosai a termelők (forgalomarányos tulajdoni részarány) és nem a vevők vagy nagykereskedők. Az értékesítési folyamat az áru eladását megelőző napon 16 órától másnap hajnali 4 óráig tart. A beérkezett áru áteshet egy véletlenszerű minőségi és mennyiségi ellenőrzésen. Aukció csak hétköznapokon, reggel 6 órától tartanak összesen 40 „árveréses óra” részvételével. Az árverés egy magasabb árról indul és folyamatosan halad lefelé, habár a hirtelen növekedés sem kizárt. Az aukciós óra minden információt feltüntet a termelőről és az értékesített áruról. A keresletet jelenleg a viszonylag nagy választék és az egyes választékokból a viszonylag kevesebb mennyiség jellemzi. Az aukció éves forgalma 10 millió szál virág és 1,5 millió cserepes virág. A legnagyobb értékesítési részarányt képviselő virág az orchidea.

Az aukció megismerése után a szintén holland termelők tulajdonában álló Rabobank mutatkozott be a magyar szakembereknek. A pénzintézet jelenleg mintegy 200 irodával rendelkezik világszerte és az agrárszférában vezető pozícióval bír. Mivel a Rabobank tulajdonosai a holland termelők, így természetesen a mezőgazdaságra specializálódva – a globalizáció és regionalizáció mellett – a mérethatékonyságra helyezik a hangsúlyt. Kiemelten fontosnak tartják, hogy a gazdasági növekedési rendszerben a legkisebb egységek (termelők) minden szempontból felkészültek és versenyképesek legyenek, vagyis szakképzettséget, tudást, vállalkozói készséget kérnek, és mindemellett komoly üzleti terv készítését is igénylik a hitelfolyósítás elbírálásához.

A Rabobank bemutatkozása után a Flower Council Holland együttműködés és a szövetkezés fontosságáról, jelentőségéről hallgattak előadást a résztvevők. Az iroda egyfajta központi marketing szerepet tölt be, amelyet a virág termékpályáján található szereplők összességének biztosít.

Az utolsó meglátogatott cég a Vireo Pot Plants vállalat volt, amely nagyjából hét hektáron foglalkozik cserepes orchidea, és rózsa, hibiscus és zöld növények (Costa Rica-i területeken) termelésével. A cserepes rózsa termelése nagyon magas fokon gépesített: robotok dugványoznak, ennek csak előkészítő munkafázisát végzi kézi munkaerő. Az éves előállított mennyiség 750 ezer darab, leginkább szupermarketeknek és kisebb kiskereskedelmi cégeknek értékesítenek. Az üvegházak energiaellátását földgázból előállított elektromos árammal biztosítják, aminek a hulladék hőkapacitásával még fűtenek is. Nagyon fontos a jó energiagazdálkodás, mert a termelési költség 30 százalékát teszi ki. A többletenergiát, elektromos áramot napi áron értékesítik.

Cikk megosztása