„A szél kihívásaira a fák a gyökerükkel képesek válaszolni. Ha a gyermekeink az őket körülölelő világban felfedezhetik, megismerhetik gyökereiket, állíthatom, képesek lesznek megfelelni a mai világ számtalan próbatételének” – mondta Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója a szinte teljesen megújult Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola avatásakor.

A társaság a fejlesztésre több mint 58 millió forint támogatást nyert egy európai uniós pályázaton, amit 6,5 millió forint önerővel egészítettek ki. A beruházással a környezeti nevelés színterének erősítése, az erdei iskolai foglalkozások eszköztárának gazdagítása és a programszolgáltatás minőségének emelése volt a céljuk.

Szöllösi Jánosné, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Kockázatkezelési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója, a Bakonyerdő Zrt. felügyelő bizottságának tagja szerint önmagáért beszél, hogy tavaly csaknem 3000 gyermek járt ebben az erdei iskolában. Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a beruházás a jövőnek szól, itt a gyermekek megtanulják tisztelni egymást és a környezetet. A Tapolcai Általános Iskola igazgatója, Bajner Imre úgy vélte, amit a gyermekek itt tapasztalnak, arra másutt nem tehetnek szert. Az iskolát Márfi Gyula veszprémi érsek megáldotta.

A beruházás során számos fejlesztést valósítottak meg. A szállóépület tetőterében az erdei iskola új moduljaihoz kapcsolódóan három élménytermet alakítottak ki. Az épületben akadálymentesített szállás, fürdő, WC található. A környezetbarát energiafelhasználás érdekében a szállóépületbe napkollektoros rendszert telepíttek. A nagy létszámú gyerekcsoportok, osztályok színvonalas oktatásának érdekében az erdei iskola területének északkeleti részén egy új, legalább negyven embert befogadó közösségi terem épült, valamint új terepi bemutatóeszközöket, laborfelszereléseket, megfigyelő és merőeszközöket szereztek be. A fejlesztés részeként új oktatási segédanyagokat is létrehoztak.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, naplo-online.hu

Cikk megosztása