Vándorkiállítás mutatja be a délnyugat-magyarországi népművészet minden ágát. A közel félszáz kézi technikával, természetes anyagból készített hímzés, csipke, szőttes, fafaragás, agyagedény, fazekas és kézműves termék 14. állomása a vasvári Castrum Múzeum volt. A tárlat innen két hét után a Vasi Múzeumfaluba és a Martineum Felnőttképzési Akadémiára költözött, ahol június végéig marad.

Az alkotásokban közös, hogy azok tükrözik Vas és Zala megye, valamint a Muravidék kulturális értékeit, hagyományait. A kiállítás azonban újszerűen igyekszik bemutatni a népművészetet, mesterségeket: azokat nem egyszerűen vitrinekbe zárják azokat, hanem olyan funkcionális tartalommal töltik meg, amitől ezeket egyszerűen használni kell, azaz újra helyet, teret kapnak a mindennapjainkban. A projekt és a kiállítás nemcsak a régi, hagyományos elemeket ötvözi a modernnel és a 21. századi ember igényeivel, hanem egyes, látszólag egymástól távol álló mesterségeket is párosít, „találkoztat” amiből közös alkotás, design születik. Így a fazekas és kovácsmester, vagy fafaragó és nemezelő mester is talált közös nevezőt egy-egy, a kiállításon is látható munka kapcsán.

A népi designt bemutató gyűjtemény egy európai uniós támogatású szlovén-magyar projekt segítségével jöhetett létre, amely többek között képzéseket és egy ajándéktárgy-pályázatot is magában foglalt. A program végén 18 népi mester mutatkozhat be a programsor zárásaként megszületett „Népi design” kiállítás segítségével.

Forrás: Göcsej - Hegyhát Leader Egyesület, Vasvári Újság

Cikk megosztása