Negyedik alkalommal rendeztek Gasztronapokat az erdélyi Tusnádfürdőn, amelyen évről évre bemutatnak egy-egy magyarországi régiót az ízein keresztül. A szervezők választása idén a pacsai kistérségre esett, ahonnan nyolc falu szakácsai, háziasszonyai vállalkoztak a közel ezer kilométeres utazással járó megmérettetésre.

Az ízmustrát vad- és halételek, valamint a hagyományos paraszti konyha ízei uralták. A nagykapornakiak fő különlegessége az erdei gombás szarvasragu volt tepsis galuskával, a bezerédiek zsíros pereccel rukkoltak elő, az orbányosfaiak pedig túrós csuszával tálalt harcsapaprikással. A misefaiak hurkából, kolbászból, szalonnás fasírtból készített bőségtálat készítettek, a pacsaiak a zalai legényfogó leveshez bundás húst, dödöllét és rétest tálaltak. A dióskáliak menüsora tüdőlevesből, savanyú húsos paprikából és hájas kráfliból állt, a nemesrádóiak pulykakuglóffal és pulyka formájú zöldségszoborral nyűgöztek le mindenkit. A felsőrajkiak étlapján kacsaaprólék leves és párolt káposztával tálalt töltött pulykanyak és Zala megye alakú torta szerepelt. A fogásokhoz a vendégek zalai borokat is kóstolhattak.

A feltálalt ételek receptjeit egy Kistérségi ízutazás nevű receptfüzetbe kívánják szedni, ehhez pedig egy pályázatot is benyújtottak a Zalai Témautak LEADER Akciócsoporthoz.

Forrás: Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft.

Cikk megosztása