Kárpát-medencei művészek alkotásai díszítik azt a hímes tojásfát, amelyet a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban állítottak fel a Húsvét tiszteletére. A tojásfa a tervek szerint a Békeházban talál majd végleg otthonra, és egész évben meg lehet majd tekinteni.

A Hímes Tojásfa ötlete nem újdonság, mondta Gergyéné Szakály Georgina művelődésszervező, hiszen 1997-ben egy hasonló, bár szerényebb kivitelű projektet már megvalósított az intézmény. Emellett a központban működő nyugdíjas klubok közreműködésével minden húsvét előtt tojáshímző pályázatot hirdettek. „Mindezek és az elmúlt esztendőben a népi hagyományokhoz kötődő kiállításaink adták az ötletet az értékmentéshez” – árulta el Gergyéné Szakály Georgina.

A pályázat kiírása után számos hazai és határon túli nép- és iparművész érezte magáénak a kezdeményezést és küldte el alkotását. Összesen több mint háromszáz különféle, berzselt, patkolt, viaszolt, karcolt, gyöngyhímzéses, csipkehorgolással készített, textillel bevont hímes tojás érkezett be, köztük igazi különlegességek is. Többek között áttört, fehér hímzéses apátfalvi pávamintás lúdtojás „Vasvár 2012” felirattal, strucctojás arannyal futtatott ólommal patkolva, vagy az életfa motívumát visszaadó őrségi házcserepek mintázatát utánzó tojást is küldtek. Éppen ez a tojás adta az ötletet, hogy a favessző alapja az életfát idézze.

„Valódi Kárpát-medencei tojásfát állíthattunk fel, hiszen a Felvidékről, Erdélyből, a Székelyföldről, a Partiumból, a Mura-vidékről, Burgenlandból éppúgy érkeztek alkotások, mint a környező falvakból” – emelte ki Gergyéné Szakály Georgina. „igazán meglepett az eredmény, hiszen tömegével jöttek az alkotások, visszajelzések. Külön öröm volt számomra, hogy nemcsak a tojásokat küldték el az alkotók, de azzal is megtiszteltek, hogy életük apróbb rezzenéseit, gondolatait is megosztották velem” – mondta a művelődésszervező.

Forrás: Göcsej - Hegyhát Leader Egyesület, Vasvári Újság

Cikk megosztása