Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtott vissza nem térítendő támogatás lehetőséget ad a 18 és 40 év közötti, szakirányú végzettséggel rendelkező, mezőgazdasági érdeklődésű fiataloknak, akik jövőjüket az agráriumban képzelik el. A nyertes pályázók 40 ezer eurónak megfelelő összeget kaptak terveik megvalósításához és saját gazdaságuk alapjainak megteremtéséhez.

Balázs Zoltán mezőgazdasági gépészként 2008-ban adta be pályázatát, és 2009-ben egyéni vállalkozóként kezdett gazdálkodni. Vállalkozását növénytermesztésre alapozta, gabonát, olajos növényeket termel jelenleg több mint 30 hektáron. A támogatás segítségével korszerű termelési rendszer alapjait fektette le és az évek során folyamatos árbevétel-növekedés, technológiai fejlesztések és üzemméret növelése jellemzi a kis gazdaságot. Stabil piaci helyzete, biztos értékesítési csatornái szavatolják a termelési biztonságot és a fejlesztési lehetőségeket.

A pályázati forrásból elsőként szántóterületek vásárolt és a gazdaság működtetéshez szükséges erőforrásokat finanszírozta. A maradék pénzből és a későbbi árbevételből már lehetőség nyílt a területbővítésre és eszközök beszerzésére is, de a fejlesztés jelenleg is zajlik, évről évre javulnak a termelési feltételek, nő az árbevétel és a gazdaság versenyképessége.

Fukszberger András szintén 2008-ban nyerte el a támogatást, és 2009-ben tudta megkezdeni méhészetének kialakítását. Mára a saját tulajdonában lévő csaknem kéthektáros gyümölcsös és egyhektáros szántóföldi kultúra mellett 265 méhcsaláddal foglalkozik. Családi kisgazdasága a méztermelésben rendkívül színes és változatos termékpalettát kínál a vásárlók számára: többek között akác-, hárs-, gesztenye-, napraforgó-, repce- és vegyes virágmézet is termel. A méhészet egyediségét emellett olyan különleges termékek biztosítják, mint például mentás, citromos, tökmagos, virágporos, propoliszos akácméz, krémesített repce- és aranyvesszőméz, lépesméz. A vállalkozás kínálatában megjelenő piaci igények folyamatos bővítést, fejlesztést eredményeznek. A termelés hagyományokra épülő, de modern technológiai elemek bevonásával zajlik, így biztosítva a helyi termékektől elvárt természetesség és kifogástalan minőség harmóniáját.

A támogatásból sikerült saját telephelyet, méhkonténert és a termelést megalapozó méhcsaládokat vásárolni. Az elmúlt évek árbevételeiből elsősorban a további fejlesztésekre és a kapacitások bővítésére fordított pénzt Fukszberger András.

Varga Zsolt 2009-ben nyújtott be sikeres pályázatot, így 2010-ben már megkezdhette önálló vállalkozása kiépítését. Mezőgazdasági technikusként szerzett szakismereteire és gyakorlati tapasztalataira alapozva a növénytermesztésben valósította meg elképzeléseit és erősítette meg gazdaságát. Jelenleg 36 hektáros saját és 82 hektáros bérelt területen termel főként búzát, kukoricát, szóját, repcét, napraforgót. Az elnyert tőke bevonásával egy versenyképes stabil vállalkozást alakított ki, amelynek bővítése, fejlesztése folyamatosan zajlik.

A pályázati forrást elsősorban termőföldvásárlásra, valamint a termeléshez szükséges forgóeszközökre fordította. A jövedelmeket a gazdaság fejlesztésére használta fel és ennek eredményeként ma már egy saját traktorral és a szükséges talajművelő, permetező, műtrágyaszóró és egyéb mezőgazdasági gépekkel is rendelkezik.

Mindhárom sikeres pályázó egyetért abban, hogy ez pályázati forrás jelentősen segítette a saját lábra állásukat, de önmagában a meglévő szakmai tapasztalat és a családi hagyományok nélkül nehezen lehetett volna hasznosítani a megszerzett indulótőkét.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, Vasvári Újság

Cikk megosztása