A Komárom-Esztergom megyei Kisigmándon már régebb óta tervezték, hogy önálló faluházat hozzanak létre, a környékét pedig rendbe tegyék. Utóbbira nyílt lehetőség azzal, hogy az önkormányzat sikeresen pályázott az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott Nemzeti Vidékfejlesztési Programjából forrásra.

Az elnyert több mint 13 millió forintból – különféle földmunkák elvégzése mellett – elbontották a területet fedő betonburkolatot, helyette pedig térköveket fektettek le, valamint parkosítottak, kellemes pihenő- és rendezvényteret kialakítva. Felújították a lóistállót is: kijavították a tetőszerkezetét és a vakolatát, kicserélték a héjazatot, bádogoztak és új nyílászárókat építettek be. Emellett a telek három oldalhatárán kerítést építettek.

A beruházásnak köszönhetően a lóistálló átalakításával jelentősen csökkenek az épület karbantartási költségei. A környezetfejlesztéssel javul a falu összképe, nő a település turisztikai vonzereje, az önkormányzat reményei szerint pedig a rendezvényekre érkezők és a falun átutazók egyaránt szívesebben töltenek majd itt több időt, növelve a helyi szállásadók, idegenforgalmi vállalkozások bevételét. A pihenő- és rendezvénytérrel a helyi közösségi élet is javulhat, a zöld felületek pedig élhetőbbé teszik a települést.

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület, kemoh.hu

Cikk megosztása