A Dunántúlon számos Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) adtak már át, működésüket pedig gyakorlatilag mindenhol pozitív tapasztalatok kísérik. Az európai uniós társfinanszírozással kialakított intézmény helyet ad a település rendezvényeinek, helyi szervezeteinek, szórakozási lehetőséget nyújt a fiataloknak, találkozási pontot a nyugdíjasoknak, és – a helyi igényektől függően – számos különféle szolgáltatást nyújthat.

Győr-Moson-Sopron 172 kistelepülése közül már egy tucatnyiban van IKSZT, a közeljövőben pedig további 22 készülhet el. Győrszemerén a régi iskolaépületet alakították át, október óta itt rendezik a koncerteket, kiállításokat, előadásokat. „Kibővültek a lehetőségek, itt rendezhetünk nagyobb helyigényű programokat is. Van a faluban egy közösségi ház, de jóval kisebb, mint ez” – mondta Horváth Gyula polgármester. Tényőn rendkívül rossz állapotban volt a kultúrház, ezért pályáztak a felújításra és bővítésre. „Kell egy olyan épület, ahol rendezvényeket lehet tartani. Ennek az elkészült épület méltó teret nyújt. A decemberi átadás óta működik itt színjátszó kör és több táncfoglalkozás is”- nyilatkozta Varga Gábor polgármester. Kunszigeten szintén a – még az 1930-as években épült – kultúrházat alakították át. Lendvai Ivánné, a település első embere szerint „a közösségi térre nagy szükség van a falu életében”.

Döbröközön a közelmúltban adták át a település IKSZT-jét. A Tolna megyei községbe a megnyitó alkalmából V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Patai Vilmos jelenlegi és Tóth Gyula volt országgyűlési képviselő, valamint több környékbeli polgármester is ellátogatott. Szili Lajosné polgármester szerint a település egy újabb olyan intézménnyel gazdagodott, amely az egész települést szolgálja, és maga is sok döbröközi munkájának közös gyümölcse. V. Németh Zsolt ünnepi köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy közösségi terekre folyamatos az igény, állandóan újak születnek, tevékenységük pedig az igényeknek megfelelően alakul át. Az új intézményben működik a könyvtár internet hozzáféréssel, itt kap helyet a gazdajegyző, civil szervezetek, csoportok, klubok és maga a művelődési otthon is.

Néhány dunántúli településen már a végéhez közeledik az IKSZT-k kialakítása. Győrságon Ferenczi Zsolt polgármester a helyi civil szervezet találkozási pontjaként tekint a jövőbeli IKSZT-re. Véleménye szerint szükség van egy olyan helyre, ahol össze tudnak gyűlni, próbálni. Ezen kívül kisebb rendezvényeket is szerveznének a megújult, színpadrésszel kibővített kultúrházban – közölte. Nyalkán már csaknem teljesen kész a falu közösségi tere, április végén át is adják. „Nem az a fontos, hogy milyen programok lesznek itt, hanem hogy összejöjjenek a falubeliek, legyen egy hely, ahol télen-nyáron találkozhatunk” – vélekedett Balogh Ervin polgármester.

Forrás: Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft., Pannónia Kincse LEADER Egyesület, dobrokoz.hu, Kisalföld

Cikk megosztása