Új körúttal és korszerűbb világítással várja Tapolca tavas barlangja a látogatókat, valamint a járatrendszer kőzetstabilitási problémáit is megszüntették. A csaknem 70 millió forintos beruházás egy nagyobb, 130 millió forintos uniós pályázatnak köszönhetően valósult meg.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park megbízásából 24 helyszínen végeztek különböző munkálatokat, amelyek segítették az egyedi szépségű barlangrendszer megóvását. Emellett a vízfelület nagysága is megnőtt, több helyen tágasabbá vált a csónakázó körjárat útvonala, a LED-es világítási rendszer pedig kisebb áramfogyasztás mellett látványosabban emeli ki a barlang és az új lámpáktól türkizkék árnyalatban játszó tó természeti értékeit.

Az átadóünnepségen Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója ismertette a beruházás részleteit, valamint Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke és Sólyom Károly tapolcai alpolgármester méltatta a fejlesztés jelentőségét.

Korbély Barnabás, a projekt koordinátora, a nemzeti park geológiai és barlangtani szakreferense elmondta, hogy a magyar állami természetvédelem számára még soha nem álltak rendelkezésre ilyen nagyságrendű összegek a földtani természetvédelmi beavatkozásokra, kezelésekre. Már tervezik a turisztikai fejlesztéseket is, csak a megfelelő pályázatra várnak, tette hozzá.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, naplo-online.hu

Cikk megosztása