A Start munkaprogramnak köszönhetően huszonkét túrkevei kapott lehetőséget arra, hogy hízókat neveljen. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei városba több mint kétszáz malac érkezett.

„Nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen ötvenkilenc éves leszek és nem nagyon találni munkát” — mondta Fábián István, aki jó előre felkészült a sertések fogadására. „Van gyakorlatom a sertéstartásban, tudok tanácsot adni a programban részt vevő más személyeknek, hiszen a sikeresség érdekében össze kell tartanunk — tette hozzá. Kalmár Istvánné is lelkesen beszélt a programról: „értek az állatokhoz, húsz évig neveltem jószágot, fiaztattam is. Nagy segítség ez a lehetőség a családnak. Négy gyermekem van, legalább tíz éve vagyok itthon, leszázalékoltként nem találtam munkát” – mondta.

A beszerzést és értékesítést az önkormányzat végzi. A hizlalásból származó mennyiség tíz százaléka a hizlalóké, másik részét értékesítik. Idén négyszáz sertés felnevelését tervezik két ütemben, mondta Gyarmati Zsolt programkoordinátor. A piacra szánt sertésekből származó bevételt részben a következő csapat hízósertés megvásárlására, részben vágópont építésére fordítják a helyiek.

Túrkevén a házi sertéstartás hagyományait felélesztve, a meglévő, még használható kapacitást és szaktudást kihasználva indították el a programot, közölte Szabó Zoltán polgármester. A megtermelt hús egy részét a közétkeztetésben kívánják felhasználni: a tervek szerint már idén biztosítani tudják a felhasznált mennyiség felét önköltségi áron.

A Mátra déli részén a Start-programot biomassza-kazánnal egészítik ki. A három részt vevő Heves megyei település, Nagyréde, Gyöngyösoroszi és Szűcsi közintézményeit év eleje óta biomasszával fűtik. A három település közös faaprítógépet működtet, és mindegyikükbe egy-egy 75 kilowatt teljesítményű kazánt vettek. Nagyrédén az Egészségházat, Gyöngyösorosziban és Szűcsin pedig a polgármesteri hivatalt tartják melegen a megújuló energiaforrással.

A 12 millió forintos támogatásnak köszönhetően településenként négy-négy munkanélkülinek tudnak állást biztosítani, akik a fahulladékok összegyűjtését, valamint az aprítógép és a kazán üzemeltetését végzik. A beruházás sokszorosan megtérül, ugyanis nem csupán a drága gázt váltják ki a fejlesztéssel, hanem megtisztul a fahulladékoktól a három mátrai település külterülete, és 12 ember jut rendszeres jövedelemhez.

A Start munkaprogram jelenleg Nagyréde településen indult el: traktort, pótkocsit, szélkerekes szivattyút, valamint egy 450 négyzetméteres fóliasátrat állítanak munkába a mezőgazdasági termelőprogramhoz.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., szoljon.hu

Cikk megosztása