Újra megnyitotta kapuit a felújított és átalakított balatonfűzfői csillagvizsgáló. Az intézmény ugyan 1967-es átadása után hamar a megye csillagászati ismeretterjesztésének központja lett, ám a rendszerváltozás óta kihasználatlanul, bezárva tengődött, állaga pedig jelentősen leromlott. A Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete (Vácisz) sikeres pályázatának köszönhetően azonban ismét várja a látogatókat az intézmény, amely immár LEADER Kultúrközponttá alakult át.

Az elnyert 53,3 millió forintos összeget a másfélmillió forintnyi, Vácisz által összegyűjtött adomány és tagdíj egészítette ki, emellett pedig az egyesület tagjai és önkéntesek társadalmi munkája is hozzájárult az épület megújulásához. A munkálatok 2011 nyarán kezdődtek, novemberben megtörtént a műszaki átadás, majd a berendezéseket, felszereléseket helyezték el és az obszervatórium hatméteres kupolájába modern távcsöveket telepítettek. Emellett egy ötven személyt befogadó előadótermet, oktatótermet és szakköri helyiséget is kialakítottak.

A Balaton Csillagvizsgáló – LEADER Kultúrközpont átadó ünnepségén V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár kiemelte, hogy a csillagvizsgáló rendkívül fontos a helyi közösségteremtés szempontjából. Az intézmény egyik legnagyobb ajándéka, hogy megtanít minket a magasba, a távolba nézni, meglátni a messzeségben a lehetőségeket. Balatonfűzfőn azonban nem csak a világ jön közelebb hozzánk: a kultúrközpont rendezvényeinek köszönhetően az emberek is közelebb kerülnek egymáshoz – mondta V. Németh Zsolt. Az intézmény növeli a térség idegenforgalmi vonzerejét, emellett kulturális, oktatási és közösségi funkciókat tölt be, információs és tanácsadói szolgáltatásokat nyújt, erősíti a közösséget és a civil szférát, ráadásul javítja az életszínvonalat – sorolta az államtitkár, hányféle módon hajt hasznot a központ. A megújult csillagvizsgáló a tudomány és a kultúra találkozóhelye lehet minden korosztály számára, ezzel pedig a vidéki identitás megőrzésében is segíthet.

Szedlák Attila, a kistérség elnöke úgy fogalmazott: jelentős bátorság és elszántság kell ahhoz, hogy egy civil szervezet ilyen feladatot vállaljon magára, és a helyi összefogás, az önkormányzat támogatása biztosíthatja a fenntartás, működtetés sikerét. Nem csak a város, de a kistérség is gazdagodik az intézménnyel, amely – az új idegenforgalmi és tudományos lehetőségek mellett – a térség civil és vállalkozói tanácsadó központjává is válhatna.

A nemzeti színű szalagot Pergő Margit, a Bakony Balaton Keleti Kapuja Egyesület elnöke, Bóka István országgyűlési képviselő és Marton Béla, balatonfűzfői polgármester vágta át. A csillagvizsgáló hivatalos átadása után Ladányi Tamás csillagászati szakmai menedzser arról beszélt, hogy a helyi amatőr csillagászok két évtizede várnak erre a pillanatra.

A hivatalos megnyitót követően a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER helyi akciócsoport szervezésében helyi termék bemutatón és kóstolón vehettek részt az érdeklődők. Az ismert fizikus és zenész, Grandpierre Attila nagy érdeklődéssel övezett előadást tartott a naptevékenység hatásairól. Délután nyílt nappal folytatódott a rendezvény helyi termékek kóstolójával és különféle előadásokkal, másnap pedig vidékfejlesztési napot tartottak.

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület

Cikk megosztása