Az Európában jelenleg egyedülálló méretű, LED technológián alapuló közvilágítás-korszerűsítést pályázati támogatás segítette: a beruházás teljes költsége csaknem 750 millió forint volt, amelynek felét a Környezet és Energia Operatív Program pályázata biztosította.

A majdnem 6800 lámpa korszerűsítésével az önkormányzat több mint harmadával csökkenti a közvilágítás költségeit. Az energiatakarékos LED technológia további előnye, hogy a hagyományos izzókénál ötször hosszabb az élettartalma, ami az üzemeltetési költségeket még inkább csökkenti. Jelenlegi számítások szerint a város teljes megtakarítása 44 millió forint évente, és a kisebb áramfogyasztásnak köszönhetően az előállítás során keletkezett szén-dioxid mértéke is jelentősen, évi 352 tonnával kevesebb.

A LED technológiát használó fényforrások az alacsonyabb energiafelhasználás ellenére erősebb és egyenletesebb megvilágítást biztosítanak a város utcáin. Átlagosan a megvilágítás erőssége felével nőtt, az egyenletesség pedig kétszeresével javult.

Forrás: A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület, promenad.hu

Cikk megosztása