Szinte teljesen megújult a Csongrád megyei Csanyteleken található Nepomuki Szent János-templom. Elsőként, 65 millió forintos támogatással az 1841-ben emelt műemlék külső részét renoválták: a beázott tetőt és a felázott falakat hozták rendbe, majd a homlokzatot is felújították. Ezt követte tavaly a vidéki örökség megőrzésére kiírt 42 millió forintos uniós támogatást nyert pályázattal a templom belsejének felújítása. A feltárás során kiderült, hogy foszlányokban még fellelhető a mennyezet egykori csillagos festése, így az eredeti mintát állították vissza, de felújították az oltárt, a külső kerítést és az utcai keresztet is. A templom központi fűtését padfűtésre cserélték.

Szintén a jelenleg érvényes vidékfejlesztési program vidéki örökség megőrzése jogcímén nyert mintegy 30 millió forintos támogatást a balatoncsicsói római katolikus egyházközség a Szent Ágoston templom felújításához. Az 1791-ben felszentelt templom felújítása mellett a kertjét is rendezték – a munkát a falu apraja-nagyja együtt végezte el –, így a templom és kertje a Veszprém megyei község központjának dísze lett. Az épületet maga Márfi Gyula érsek áldotta meg.

A Komárom-Esztergom megyei Bakonyszombathely 1760 körül épült római katolikus templomának felújítása csaknem nyolcmillió forint támogatásnak köszönhetően valósult meg. A 2011 őszén indult külső munkálatok során elbontották az elavult szerkezeti elemeket, a tető faanyagát rovar- és lángmentesítették, lecserélték a tető héjazatát, pótolták a bádogozást, ereszcsatornákat helyeztek el és megoldották a vízelvezetést.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület, Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, delmagyar.hu, balatonleader.hu

Cikk megosztása