Finomabb és olcsóbb is a házitejből magunk által készített túró és sajt, mint a nagyüzemi, vallják a Csabai Szlovák Klub háziasszonyai. A klubtagok a régi konyhai praktikákat, hagyományokat felelevenítve a békéscsabai nemzetiségi klubházban állítottak elő tejtermékeket.

Tíz liter tejből 2-2,5 kilogramm, a boltinál lágyabb és krémesebb sajt készíthető, emellett biztosan tudjuk, hogy miből és miként készült — magyarázta Stír Mátyásné. Öt liter tejből túrót is készítettek a háziasszonyok. Cserépedénybe tették előző nap a házitejet, amely egy nap alatt megaludt, és mintegy fél liternyi tejfölt szedtek le róla.

„Igazi csabai szlovák specialitás a brindza, azaz a juh- vagy erőstúró, amit a változatosság kedvéért tehéntejből készült sajtból készítünk” — hangsúlyozta Ancsin Pálné, a Csabai Szlovák Klub elnöke. A csabaiak visszaemlékezései szerint a tehéntej használatának történelmi okai vannak. A második világháború alatt és után a juhtej ára olyan magasra szökött, hogy a helyiek alternatív megoldásként tehéntejből kezdtek erőstúrót készíteni, amely először helyettesítette, idővel teljesen átvette a szlovák eredetű brindza nevét és szerepét a konyhákban. „A brindzához az általunk készített, megkeményedett sajtot kislyukú húsdarálón ledaráljuk, még sózzuk, ez az eltarthatósághoz is fontos” — ecsetelte Leszkó Györgyné. „Ezután préseljük, állni hagyjuk, hogy érjen. Egy hónap múlva már lehet kaparni belőle a haluskára, vagyis a főtt tésztára, és a brindza eláll sokáig” – mondta az asszony.

Sellyén az 1995-ben megalakult a horvát kisebbségi önkormányzat a város vezetőségével karöltve bővíti a kultúramegőrző programok sorát. A hagyományos horvát bál és dalmát est mellett a közelmúltban horvát táncházat indítottak, de összesen eddig mintegy 15 nyelvtanfolyamot szerveztek, és az óvodai, valamint az általános iskolai horvát nyelvoktatásban is részt vesznek. A nemzetiségi önkormányzat azokat a diákokat is támogatja, akik horvát nyelvű intézményekben vagy horvátországi iskolákban folytatják tanulmányaikat.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, Dunántúli Napló, beol.hu

Cikk megosztása