Közel 1300 helyi család részesült abból a mintegy 15 tonna tűzifából, amelyet Tiszacsegén osztottak ki. A Belügyminisztérium által – a mostoha időjárási körülményekre tekintettel – kiírt pályázat során 1456 település nyert el kisebb-nagyobb mértékű támogatást. Közülük is kiemelkedik Tiszacsege, amelynek lakosai 1476 köbméternyi, 25 millió forint értékű tüzelőhöz jutottak (ebből több mint hárommillió forint volt az önerő). A hajdú-bihari település mellett még Tatárszentgyörgy (1500 köbméter), Mohács (3000 köbméter), Baktalórántháza (1000 köbméter) és Kerecsend (1250 köbméter) tartozott a kiemelten támogatott helységek közé.

„Nagyon örülök, hogy sikerült ennyi embernek segíteni, mert sajnos, rengetegen rászorulnak. A fa közel felét már elvitték az érintett családok. Az osztás szervezetten, konfliktusok nélkül folyik” – számolt be a helyzetről Szilágyi Sándor polgármester, aki a lebonyolítás összehangolásával Losonczi János önkormányzati képviselőt bízta meg. Több valóban nagy szükség van a tűzifára. Vadász Sándornál épp időben jött a segítség. „Öten élünk egy fedél alatt és már majdnem elfogyott az összes tűzifa. Nem tudom, mit csináltunk volna az adomány nélkül, mert 20 ezer forintban is benne van egy havi tüzelő. Remélem elég lesz addig, amíg jön a jó idő” – mondta.

A Békés megyei Füzesgyarmat sem maradt le sokkal a legnagyobb támogatottak mögött. A városban összesen ezer köbméter tűzifát osztottak szét. Az eredményes pályázatnak köszönhetően mintegy 650 családnak tudtak segítséget nyújtani. A faosztás itt a szociális bizottság feladata lett, amely a szociális rászorultság mellett a közös háztartásban élők számát is figyelembe vette a családoknak juttatandó mennyiség megállapításakor.

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Kft., Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu, haon.hu

Cikk megosztása