A mezőgazdasági földutak, csatornák, árkok karbantartását szolgálja a Start közmunkaprogram első eleme Mórahalmon, február 1-jétől 15 helyi munkavállalóval. Ásotthalom, Bordány, Forráskút, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés és Zákányszék is részt vesz a közös projektben. Csányi László, Mórahalom alpolgármestere elmondta: máris látható a karbantartási munkák eredménye.

Az értékteremtő mintaprogram egy faiskola létesítésével folytatódott márciusban – ebben tíz helybéli vesz részt, hozzájuk csatlakoznak a bordányi, forráskúti, üllési és zákányszéki partnerek. A faiskolában fásításhoz, városszépítéshez nevelnek csemetéket, egy hektáron pedig úgynevezett energiaerdőt alakítanak ki gyors növekedésű fajtákkal, amelyek később tüzelőanyagot biztosíthatnak rászoruló családoknak.

A közmunkák harmadik állomásaként mezőgazdasági mintaprogram indult Ásotthalom és Zákányszék bevonásával. Három és fél hektáron zöldséget, fél hektáron gyógynövényeket termesztenek. Az előállított alapanyagokat a szociális étkeztetésben, óvodákban, bölcsődékben használják majd fel. Összesen 12 tartósan munkanélküli mórahalmi foglalkoztatását oldja meg a program, amely csakúgy, mint a többi, az év végéig tart. Csányi László szerint a növekvő energiaárak miatt is előnyös, ha bizonyos élelmiszereket helyben tudnak megtermelni.

A hagyományos ízvilágot kívánja előtérbe helyezni A házi tészta íze címmel május 1-jén Üllés partnerségével induló program. Ebben öt helyi nőnek adnak munkát, az általuk készített termékeket a szociális és közétkeztetésben, illetve fokozottan hátrányos helyzetű háztartások támogatására kívánják felhasználni.
Sellyén a legfontosabb célkitűzés a helyi közutak és közterületek fenntartása volt. Emellett a köztisztaság biztosítása, az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése, valamint a kommunális és településrendezési feladatok ellátása – mint parkgondozás, fűnyírás, a kertészeti munkák, parlagfű-mentesítés, csapadékvíz-elvezetés, takarítás – is a feladatok közé tartozott.

A településen idén a Start-munkaprogram során majdnem negyven helybelinek tudnak munkát biztosítani. Összesen négy területen indult meg a munka, amely az év végéig tart. A mezőgazdasági projektben tízen vesznek részt, a földutak rendbetételén pedig hatan tevékenykednek. Előbbi segítségével biztosíthatják az önkormányzati intézmények ellátását, illetve a többlettermékek feldolgozását, értékesítését.

Somogyban összesen kilencszáz közmunkás dolgozik nyolc somogyi kistérség 76 településén és egy szociális szövetkezetnél. A projekt megvalósítása során a foglalkoztatottak heti egy napos képzésben is részesülnek. A foglalkoztatottak közül egy erdészetnél 560 embert foglalkoztatnak. Közjóléti eszközök felújítása, karbantartási munkálatai, invazív gyomnövények – például a parlagfű– irtása, továbbá sétautak, turistaútvonalak karbantartása, és az erdőterületek kommunális szennyeződéstől való megtisztítása a feladatuk. A program során ötven munkás képzését is biztosítják, ők betanított erdőművelői képesítést kapnak.

Legnagyobb számban, összesen tizenöten a belvízelvezetésen dolgoznak, az illegális hulladéklerakók felszámolásában pedig szintén hatan vesznek részt. Kistérségi szinten összesen száztíz embernek biztosítanak munkalehetőséget a környező településeken az önkormányzatok, a legtöbb személyt a belvíz-elvezetési projektben tudják foglalkoztatni.

A Baranya megyei Erzsébeten március 1-től hat fő dolgozik, Feladatuk a belső vízelvezető árkok tisztítása, a földutak javítása, fák ültetése, utak menti bozót irtása, ketten pedig kertészkednek. A termesztett zöldségfélékkel az óvoda konyháját látják el. A távlati tervek között szerepel a buszvárók átfestése, és a védőnői szolgálat épületét, valamint az orvosi rendelőt is szeretnék újrameszelni.

Forrás: Zengő-Duna Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete,Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, delmagyar.hu, Dunántúli Napló

Cikk megosztása