Zárásához érkezett a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) "Mire KAP-ható a városi ifjúság?" című rendezvénysorozata: március 21-én a gödöllői Szent István Egyetem adott otthont a konferenciákból, fotó- és workshop-pályázatból álló sorozat utolsó állomásának.

A VM VKSZI a programmal igyekszik közelebbről megismertetni az Európai Unió idén ötven éves Közös Agrárpolitikáját (KAP) a városi lakossággal, különösen a fiatalokkal, és bemutatni szerepét többek között az élelmiszer- és az ellátásbiztonság, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a vidékfejlesztés terén.

Mindannyiunkra ráfér, hogy többet tudjunk a KAP-ról, emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. El kell ugyanis számolni az adófizetők felé, hiszen az EU költségvetése 42 százalékát fordítja a KAP kiadásaira. Ezek a források azonban nem csak az agráriumot szolgálják, hiszen az élelmiszer-termelés mellett például a természet vagy a vidéki kultúrtáj, közösségek megvédésében is szerepe van, ezzel közhasznot nyújtva.

A VM VKSZI két együttműködési megállapodást is aláírt a helyszínen, egyrészt a házigazda Szent István Egyetemmel, másrészt a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központtal (KÁTKI). Az intézet számára ugyan kötelező a kapcsolattartás a tudományos műhelyekkel, de – amint azt Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató elmondta – az előírtnál többre törekszik. A KÁTKI-val a tudásátadás, oktatás terén működnek együtt, míg a Szent István Egyetemmel a szaktanácsadás, felnőttképzés témájában fűzik szorosabbra a kapcsolatot, így például közös akkreditációs programokat és képzéseket indítanak.

Éppen a képzés, az egész életen át tartó tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet Hornok László, a házigazda egyetem rektora. Véleménye szerint ma már nem lehet abból megélni, amit egyszer megtanult valaki, hiszen az így megszerzett tudás a gyors technikai fejlődés mellett öt-hét évente elavul. Márpedig hazánk hiába rendelkezik kiváló adottságokkal, erőforrásainak pedig hiába jelenti nagyjából kétharmadát a termőföld, ha ezeket a hiányzó tudás miatt nem tudja kihasználni, mutatott rá Villányi László dékán.

A KÁTKI közelmúltban kibővült tevékenységéhez is illeszkedik a megállapodás, mivel az oktatás minden szintjén kaptak feladatokat, mondta el Szalay István igazgató. A VM VKSZI-től nagyon komoly segítséget kapnak a kistermelői képzés és bemutatóközpontjuk fejlesztésében, ami segíthet a különleges minőségű hazai termékek megőrzésében.

Az intézet „Mit jelent számodra a mezőgazdaság?” című fotópályázatára a hét magyarországi régióból várt képeket hat témakörben (megújuló energia, vidéki táj – vidéki kultúra, mezőgazdasági feladatok, helyi termékek, falusi ünnepségek és a klímaváltozás érzékelhető következményei). Több mint kétszáz pályázótól összesen 621 kép érkezett be, amelyek a program honlapjára (www.kap2011.eu) is felkerültek. Közülük a VM VKSZI régiónként egy fődíjast és további korcsoport, valamint téma szerinti bontásban egy-egy győztest hirdetett, az adott régió legjobb képeiből pedig minden állomáson időszaki kiállítást rendeztek be. Gödöllőn a közép-magyarországi nyertesek vehették át díjaikat, a hét régióból válogatott képekből pedig tárlatot rendeztek be.

A workshop kimondottan középiskolás diákoknak és egyetemistáknak szól, hogy bemutassák, hogyan is képzelnek el egy jól működő gazdaságot. A VM VKSZI célja aktivizálni a résztvevőket, és elérni, hogy felismerjék a vidéki gazdálkodás szépségét és fenntarthatóságát. A hét régióban összesen 56 csapat adott be pályázatot, hogy írásban és a helyszíneken szóban megmérettessék magukat. Közülük 13 csoport középiskolás tanulókból állt, akik külön kategóriában indultak.

A fotókiállítás és workshop mellett a hét helyszínen konferenciákat tartottak, amely elsősorban azokat a városi fiatalokat, felsőoktatási hallgatókat célozta meg, akik nem ismerik a mezőgazdaság és a KAP nyújtotta előnyöket. Részükre a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársai és külföldi agrárszakemberek tartottak szemléletformáló előadásokat, amelyek révén több mint 1750 diák és érdeklődő ismerhette meg közelebbről a KAP-ot.

Madarász István, a VM EU agrárpolitikai referense a KAP múltjáról beszélve elmondta, az uniós szakpolitika az 1980-as évek óta folyamatos reformok segítségével igazodik a kor követelményeinek. Papp Gergely, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tudományos munkatársa éppen a még formálódó, 2014-től életbe lépő következő nagy reform tervezetét mutatta be, amely többek között a kisgazdáknak nyújtott egyszerű támogatási rendszerrel és a közvetlen támogatások jó részének környezetvédelmi intézkedésekhez kötésével igyekszik egyszerűbbé és fenntarthatóbbá válni. A környezet óvása egyike azoknak a közjavaknak, amelyeket a KAP nyújt, de emellett számos módon szolgálja mindenki érdekeit, így például fenntartja a vidéki kultúrtájat és az gondoskodik az élelmiszer-ellátás biztonságáról, hívta fel rá a figyelmet Bíró Szabolcs. Ezekhez az EU által a támogatásokért cserébe elvárt „kölcsönös megfeleltetési” szabályok is hozzájárulnak, amelyeket Pernyész Melinda, a VM jogi referense mutatott be. Már István, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke pedig azt mutatta be, hogy a mezőgazdaság akár a határon túli magyarság összefogásában és megmaradásában is szerepet játszhat, miközben megélhetést nyújt. Az egyesület a régi, erdélyi gyümölcs tájfajták megőrzésére és feldolgozására indított komplex programot, amelynek a közösségszervezés is fontos része.

A program során nem csak a rendezvényeken, de az interneten keresztül is információkat nyújtottak a KAP-ról: a www.kap2011.eu honlap látogatóinak száma meghaladta a 62 ezret, a kattintások száma pedig a hárommilliót.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása