Két új kiállítás várja a Hortobágyra látogatókat: a már működő Meggyes múzeum mellett a Hortobágyi és Kadarcsi Csárdákban ismerkedhetnek az érdeklődők a helyi emberek és csárdák életével. A Hortobágyi Nemzeti Park igyekszik közösen, tematikus útként bemutatni a három tárlatot, és az idegenvezetői világnap alkalmából külön ingyenes programmal igyekezett összekapcsolni a kiállításokat, valamint megismertetni az új múzeumokat a közönséggel.
„Meggyőződésünk, hogy a hortobágyi táj népe, köztük az ifjúság számára ezen interaktív kiállítások segítenek abban, hogy elődeik nyomdokán haladva erősítsék az együvé tartozást és a lakóhelyükön tudják keresni boldogulásukat” – mondta az alkalomból Lisztes László. Az idegenforgalmi ügyintéző hangsúlyozta: „a puszta nemcsak e tájon élőknek tud erőt adni, hanem a tágabb térség, s a Kárpát-medence lakosságának is”.
Zalaapátiban a már meglévő helytörténeti kiállítás kapott új otthont: a község múltját bemutató tárlat egy korábbi raktárépületbe költözhet. Az igen rossz állapotban ház külseje a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal, belseje a jelenleg futó vidékfejlesztési program LEADER-pályázatának köszönhetően újul meg. A munkálatokra összesen 27 millió forintot költenek. A rekonstrukció már a templom és az iskola után a harmadik állomása a faluközpont megújítási folyamatának.
„A felújítást régi fényképek alapján végezte a kivitelező, nem kétséges, hogy községünk egyik színfoltja lesz az épület, amely a központban található” – mondta Vincze Tibor polgármester. „Törekvéseink között szerepel, hogy az új épület kiváltja majd a nem éppen jó állapotban lévő művelődési ház funkcióit is” – árulta el emellett a község első embere. Az épületben nem csak a falutörténeti kiállítás kap helyet, hanem rendezvényeket és iskolai foglalkozásokat, előadásokat is tartanak majd benne.

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Kft., Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, haon.hu, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása