A spanyolországi El Condado de Jaén térségébe látogatott a NATURAMA szövetség kilenc LEADER Helyi Akciócsoportja (HACS), hogy megismerjék az ottani fejlesztések, ellessék a jó gyakorlatokat, amelyeket itthon is tudnak hasznosítani. A küldöttség fő célja a Vidék minősége, a térségi minőség védjegye projekten belül a területi és európai védjeggyel rendelkező szervezetek és vállalkozások megtekintése és a projekt magyarországi alkalmazásához szükséges gyakorlati tapasztalatszerzés volt.

A projekt célja a helyi termékek védelme, a vidéki területek versenyképességének erősítése, valamint Európai Térségi Minőségi Védjegy kialakítása. A védjegy többek között a minőségre és a környezeti fenntarthatóságra fektet hangsúlyt, márkázza és logóval látja el a helyi termékeket és szolgáltatásokat, ezzel biztosítva a minőséget és az azonosíthatóságot. A helyi védjegy bekapcsolódik az Európai Térségi Minőségi védjegy programba is, ezáltal a rendszer európai szintűvé válik, lobbi-értéke is uniós méretű. A HACS-ok szeretnék maguk is bevezetni működési területükön a programot, ehhez pedig szükség van a közvetlen tudásátadás, valamint a kapcsolat- és hálózatépítés mintáinak bemutatására.

A magyar résztvevők 2012. január 10-én a Pest megyei Bugyin, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület szervezésben tartottak felkészítő konferenciát: megkapták a 2012. január 16-20-ai MNVH projekt előkészítő látogatásával kapcsolatos információkat, valamint ismertették velük a „Marca de Calidad” programot. A HACS-ok munkatársai mellett polgármesterek és vállalkozók is helyet kaptak a delegációban.

A fogadó fél részéről Cecilia Antonelli, az Asociación de la Marca de Calidad Territorial Europea koordinátora, és Sebastian Lozano Mudarra, az ASODECO (Asociación para el Desarrollo Rural de la Comarca de El Condado) HACS munkaszervezet-vezetője koordinálták a programot. A spanyolok hálózatépítési tapasztalatok átadásában és minősítő rendszer bevezetése gyakorlati tudásátadásban segítettek a magyar HACS-ok munkatársainak, jó példákat mutattak be. Mindketten a Marca de Calidad program megismertetésében, az együttműködési lehetőségek és a nemzetközi projekt kidolgozásában, szakmai irányításában vesznek részt.

Békéscsabán eközben már a határon átívelő, A Fehér-, Fekete- és Kettős-Körös folyók környezetvédelmi katesztere és cselekvési programja című komplex környezetvédelmi projekt záró konferenciáját tartották meg. Az esemény sajtótájékoztatóján Duray Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa elmondta, a környezetvédelmi szempontok alapján felépített projekt 30 települést érintett Körösök mentén: hatot Békés megyében, 24-et pedig Romániában. A tervezéskor az olyan társadalmi tevékenységek károsító hatásait is számba vették, mint a hulladékgazdálkodás, a közlekedés vagy az ipar. A kockázatok mérséklésére akciótervet dolgoztak ki, és a lakosság környezettudatosságát is felmérték.

Forrás: Borsod-Torna-Gömör Egyesület, A BAKONYÉRT Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, Körösök Völgye Akciócsoport, beol.hu

Cikk megosztása