A hazai non-profit szférában talán egyedülálló a zöld szervezetek érdekképviseleti és kommunikációs rendszere. A rendszerváltozás környékén és azt követően nagy számban létrejövő zöld szervezetek az összefogás erejét felismerve viszonylag hamar elkezdték felépíteni saját hálózatukat. 1991 óta minden évben megrendezik országos találkozójukat (OT) 300-600 fő (az utóbbi években kiegészülve határon túli szervezetek) részvételével, ahol tanácskozást tartanak és megválasztják a maguk delegáltjait, akik szakmai intézmények és a minisztérium egyes bizottságaiban képviselik a természetvédőket. Ez a képviseleti rendszer az elmúlt nagyjából húsz év munkájának eredménye, amelynek kiteljesedésében többek között a társadalmi részvétel megvalósulása iránt hajlandóságot mutató állami szektor egy-egy tagja és néhány nagy szaktudással és komoly tekintéllyel bíró közszereplő is szerepet vállalt. Az együttműködés sikerei folytán a találkozókon szavazással megválasztott delegáltakat az éppen illetékes minisztérium és a hozzájuk tartozó szakmai intézmények fogadták, véleményüket meghallgatták.

A zöld szervezetek immár huszonkettedszer tanácskoznak, az éves találkozónak Kiskunhalas ad majd otthont március 15-18. között.

Az idei Zöld OT plenáris ülései többek között:

  • a 2014 és 2020 közti tervezési időszak és az EU környezetvédelme;
  • a Duna-Tisza csatorna és a csongrádi vízlépcső;
  • agrár-környezetvédelem (a klímaváltozás hatásai, vízgazdálkodás, tájgazdálkodás);
  • életképes gazdálkodási formák bemutatkozása (mintagazdaságok, családi gazdaságok, élhető kistelepülések);
  • alternatív válságkezelés: mit tud felmutatni a zöld oldal a társadalom egésze számára (zöld háztartás, zöld államháztartás).

A találkozónak (teljes nevén Környezet-és Természetvédő Szervezetek Országos Találkozója) évente más szervezet a házigazdája más helyszínen, így az oda látogatók jobban megismerhetik az adott térséget, annak természeti adottságait és környezeti problémáit egyaránt. A személyes, informális beszélgetésekre az előprogramként szervezett kirándulások és a plenáris ülések, szekcióülések között zajló kötetlen beszélgetések adhatnak jó alkalmat. Előbbi egy szakmai előadó vezetésével, előadók közreműködésével zajló előadás és vitafórum, utóbbi a résztvevők által javasolt kiemelt témák körül zajló műhelymunka, amelynek következtetéseit állásfoglalás formájában teszik közzé a szervezők.

A találkozó nyitott, bárki regisztrálhat és részt vehet rajta, és nem csupán a zöld szervezetek tagjai közül. A résztvevők kitelepülés során mutatják be tevékenységüket és adnak hasznos tanácsokat az érdeklődőknek a környezet-és természetvédelem, környezeti nevelés, fenntartható fejlődés terén. További részletek a találkozó weboldalán.

Cikk megosztása