A Vértes-Gerecse Közösség energiaműhelyt szervezett, hogy a megújuló energiák használatára – Vértesszőlős példáján keresztül – gyakorlati megoldásokat kínáljon a működési területén lévő települések számára. A legfontosabb cél egy olyan modell kidolgozása volt, amely más térségekben is hasznosítható.

A legfontosabb szempontok között szerepelt, hogy az alapanyagok szállítása maximum 30-50 kilométeres körzetben gazdaságos, öt-nyolc éven belül megtérülő beruházásokra van szükség, olcsó tüzelőanyagot kell biztosítani, az alkalmazott technológiáknak, fejlesztéseknek pedig a munkahelyteremtést is szolgálnia kell.

A megbeszélés helyszíne, Vértesszőlős mintatelepülés lehet, hiszen 27 tonna aprítékot gyűjtöttek be a településen. Emellett tervezik a napenergia hasznosítását és energianövények ültetését, folyamatban van új kazánok beszerzése. Ezek a befektetések öt év alatt megtérülnek, ha pedig az állami támogatást is figyelembe veszik, akkor gyakorlatilag egy-két év alatt visszahozzák a költségeket.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

Cikk megosztása