Nőtt a mezőgazdaság teljesítménye az elmúlt két évben, megkezdődött a korábban elvesztett keleti piacok visszahódítása, és a magyar fogyasztók elkezdték keresni, becsülni a magyar termékeket. Erről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszélt február végén a Siófok Térségi Gazdakör által szervezett lakossági fórumon.

Az agrártárca vezetője kiemelte a helyi értékesítés lehetőségét: a cél ezen a téren, hogy hazánk elérje a nyugati országok arányait, ahol 8-20 százalékban ez a fajta kereskedelem. Fazekas Sándor szólt a fokozott élelmiszer-biztonsági intézkedésekről és az uniós támogatások kifizetésének felgyorsulásáról is. Elmondta, hogy folyamatban van az állami földek hasznosítása, ahol a helyben lakó, állattartó gazdákat igyekeznek területekhez juttatni. A 65 ezer hektárnyi nemzeti földalaphoz tartozó területek mellett a nemzeti parkok területeinek hasznosítása is megkezdődött, tette hozzá.

A jövőbeni feladatokról szólva beszámolt a kiemelt magyar termékek védelmével kapcsolatos, napirenden lévő parlamenti törvényalkotásról, a kistermelők és őstermelők által betartandó szabályok egyszerűsítéséről, a fajtanemesítés rendbetételéről és a földtörvény előkészítéséről. Ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, közeledik a földpiac megnyitása, amikor meg kell védeni a valódi gazdákat a spekulánsoktól. Ez „magyar furfanggal megoldható” – fogalmazott, példaként hozva fel, hogy bár látszólag a nyugati földpiac is nyitott, az ottani „jogszabálydzsungelben” nehéz külföldieknek, illetve spekulánsoknak földhöz jutniuk.

Forrás: Koppányvölgyi Egyesület, siofok.hu

Cikk megosztása