Határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően valósult meg Mezőkovácsházán az az üzem, ahol Magyarország és Románia négy-négy megyéjének fényforrás-hulladékát hasznosítják újra. A négy érintett hazai megyében (Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) eddig csak 25-28 százalékos volt a feldolgozási arány, ami nagyjából harmadával marad el az országos átlagtól.

„Az e-hulladékok speciális szegmensét képviselik a fényforrás-hulladékok. Üvegborításúak, így semmi mással együtt nem gyűjthetők. Mivel kis mennyiségben higanyt is tartalmaznak, így mindenképpen indokolt környezetbarát újrahasznosításuk, amire eddig csak Németországban volt mód” — mondta Kovács Béla, a magyar fél divízióvezetője.

Az üzem megépítése és a hozzá kapcsolódó program összesen majdnem 470 millió forintba kerül, amelyhez az Európai Unió több mint 350 millió forintot biztosított támogatásként. A fényhulladék-feldolgozó berendezés óránként 200 kilogramm gázkisülésű izzó, fénycső feldolgozására képes, ami óránként mintegy 1500 darabot jelent.

A projekt során 500-500 új gyűjtőpontot is létesítenek a határ mindkét oldalán, tíz-tíz városban pedig roadshow-t szerveznek, amellyel a lakosság figyelmét hívják fel arra, hogy az elhasznált fényforrásokat ne a szemétbe dobják, hanem az erre a célra kijelölt helyeken adják le.

Az üzemet Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Karácsony Erdei László, a romániai Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium tanácsosa avatta fel, valamint indította be a fényforrás-hulladékot feldolgozó berendezést.

Forrás: Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, Békés Megyei Hírlap

Cikk megosztása