„A tapasztalat a legjobb tanár” – ezzel a mottóval indította útjára a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola az AQUAP projektet, amelynek tájékoztató megbeszélését 2012. március 8-án tartották a verőcei Duna-parton. Az eseményen az Észak-Pest megyei gazdák, az agrárkamara és a szakképzésben érintett szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

Az AQUAP projekt célja az agrárszakképzésben tanuló fiatalok külföldi gyakorlati képzésének népszerűsítése, valamint az olyan elismert és minősített tangazdaságok adatbázisának létrehozása, amelyek külföldi diákok gyakorlati képzését vállalják.

A nemzetközi AQUAP projekt – amely az Európai Unió Leonardo da Vinci oktatási programjából nyert támogatást -, hat európai ország összesen tíz, agrárszakképzésben részt vevő intézményének együttműködésében valósul meg.

A projekt kezdeményezői és részvevői vallják, hogy egy másik európai országban eltöltött tanulóév nem csak a diákok szakmai tudását gyarapítja, de nagy hatással lehet egész jövőjükre nézve, hiszen nyelvi készségeik, alkalmazkodóképességük is fejlődik, személyiségük gazdagodik más országok és népek kultúrájának, valamint mindennapi életének megismerésével.

Scherrenberg Johannes, a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanára, a projekt egyik nemzetközi kapcsolattartója tájékoztatójában elmondta: a projekt partnerek egy olyan virtuális rendszer létrehozásán dolgoznak, amely lehetővé teszi a diákok számára, hogy könnyen és gyorsan jussanak információhoz más országok gyakorlóhelyeiről. Céljaik között szerepel, hogy a diákok és a jelentkező, leendő képző tangazdaságok között megoldják a nyelvi nehézségeket, könnyítsék az információáramlást. Szintén kiemelkedő céljuk a gyakorlóhelyek minőségbiztosítása.

Čović Judit, a magyar partnerintézmény munkatársa, nemzetközi kapcsolattartó a projektben vállalt feladatokat ismertette. A nemzetközi tangazdaság szerepét vállaló gazdaság tulajdonosa tanulószerződést köt a külföldi diákkal mindkettőjük számára elfogadható időintervallumra. Elkészül egy program, amely tartalmazza az ezen idő alatt elsajátítandó ismereteket. A diákok kiutazásához, szállásához és ellátásához mobilitási pályázatok adják az anyagi hátteret. Ennek megszerzésében a diákok oktatási intézménye nyújthat segítséget.

A váci oktatási intézmény munkatársai, mint projektpartnerek, azon dolgoznak, hogy a létrejövő adatbázisba magyarországi mezőgazdasági vállalkozások is bekerüljenek. Ennek érdekében az elmúlt másfél évben folyamatosan tájékoztatták a projekt eredményeinek alakulásáról és a lehetőségekről a régió gazdáit, illetve a mezőgazdasági szakintézményeket. Céljuk, hogy a projekt eredményei országos szinten is elérhetővé váljanak.

A tájékoztató fórumra érkezett gazdálkodók közül többen is jelezték, hogy szívesen bekerülnének a „minősített nemzetközi tangazdaság” adatbázisba, és vállalnák külföldi diákok fogadását.

A projektről bővebb információk az alábbi elérhetőségeken kérhetők:

[email protected]
[email protected]

VM KASZK – Táncsics Mihály
Mezőgazdasági Szakképző Iskola,
Kollégium és VM Gyakorlóiskola
2600 Vác, Telep u. 2-4.

Cikk megosztása