Óriási érdeklődés mellett mutatkoztak be a hajósiak a nagy népszerűségnek örvendő Szülőföld Akadémián. A rendezvényre igyekvőket tangóharmonika-szó hívogatta sváb dallamokkal, és a hajósiak a későbbi kulturális „lakomához” aperitifként borral kínálták őket. A résztvevők érett juhtúrós kenyeret is kóstolhattak lila hagymával, hozzá a Bács-Kiskun megyei kisvárosból származó fehér- és vörösbort kortyolgatva. Az előtérben képein a hajósi sváb hagyományokat megörökítő Umenhoffer Pál festőművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

A közönséget Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós polgármestere köszöntötte, aki bemutatta a túlnyomórészt svábok lakta település történetét. Ezt filmvetítés követte: videók a város történetét, a nemrégiben felújított érseki kastélyt, valamint a nevezetes, 1300 présházzal büszkélkedő Pincefalut mutatták be. A képsorok alatt Törőcsik Mari osztotta meg Maár Gyula és saját gondolatait erről a különleges és kivételes településrészről, amely a bortermelés fellegvára, a helyi és környékbeli idegenforgalom egyik legvonzóbb célpontja. A táncosok között az iskola különböző korosztályai szerepeltek, különféle sváb táncokat adva elő.

Ezt követően az énekkar jellemzően sváb dallamokat felvonultató előadása következett, részben német, részben magyar szöveggel, viselet-bemutatóval egybekötve. A kórus tagjai által hordott népviseletekről, valamint a település hagyományairól Schön Mária kórusvezető, a hajósi sváb kultúrkincs gyűjtője és szakértője beszélt. Részletesen szólt a város templomáról, valamint annak régóta híres búcsújáról is.

Forrás: Dunamellék Leader Egyesület

Cikk megosztása