Számos indoka volt, hogy felújítsák a Heves megyei Gyöngyöspata óvodáját: a zsúfolt intézmény, amelybe számos hátrányos helyzetű gyermek jár, több mint száz százalékos kihasználtsággal működött, ráadásul az épületegyüttes már igen rossz állapotban volt. Az összesen 108 millió forintos átalakítást 97 millió forintos támogatás tette lehetővé.

A funkcionális ésszerűsítés, a szükséges férőhelyszám biztosítása, az akadálymentesítés és az energiatakarékosság mind szempontot jelentett a közelmúltban befejezett munkálatok során. A 733 négyzetméteres épület alaposan átalakult: logikusabbá tették a szobák elrendezését, az épületek akadálymentesítésével pedig megnyílt a lehetőség a mozgáskorlátozottak számára.

A fejlesztésnek köszönhetően olyan oktatási intézményi környezet alakítottak ki, amely biztosítja a modern tanulási környezetet. Környezettudatos nevelést célzó csomagokat is beszereztek, amelyek biztosítják a gyerekek környezetvédelmi ismereteinek bővítését. A beruházás kiemelten érintette a hátrányos helyzetű gyermekeket.

Zalaegerszegen is felújított óvodát avathattak. A beruházással befejeződött a város szinte teljes óvodai hálózatának felújítása – mondta az átadóünnepségen Gyutai Csaba polgármester. A város a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán 60 millió forintos európai uniós támogatást nyert, az önkormányzat pedig – a Deák Ferenc Városépítő Program keretéből – mintegy 59 millió forinttal támogatta a fejlesztést.

Gyöngyöspatához hasonlóan itt is korszerűsítették és akadálymentesítették az épületet, de emellett az óvoda 90 négyzetméterrel nagyobb is lett. Horváthné Ambrus Mariann, Belvárosi I. sz. Integrált Óvoda vezetője szerint intézményében a legkorszerűbb körülmények fogadják a gyerekeket, dolgozóik pedig mindent megtesznek azért, hogy jól is érezzék magukat.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása