A hulladék hasznosításával segítenek a szociálisan rászorulóknak Ladon. Házi brikettálógépet állított munkába az önkormányzat: a lépéssel egyszerre munkát, megélhetést, és fűtőanyagot adnak a falusiaknak. A szerkezet olyannyira bevált, hogy az önkormányzat most újabb gépeket gyárt, amelyre a Start közmunkaprogram illegális hulladéklerakók felszámolására hirdetett pályázata ad forrást és lehetőséget. Így három állástalan jut még tizenegy hónapra munkához, és további tizenöt brikettáló készülhet december végéig.

A munkások közepes keménységű fához hasonló, jó fűtőértékkel és minőséggel bíró, 15-20 centiméteres tömörített hengereket készítenek. Ketten újságokat, kartonokat, papírdobozokat tépnek szét és áztatnak be, ketten pedig a négy csőből álló gépelemekbe töltik fel ezeket, majd húsz perces folyamat után máris kész a brikett fűtőanyag.

A projektet a ladi polgármester álmodta meg: egy újságban látott egy összetákolt, fából készült brikettálót, amelynek az ötletét hasznosította. „Nagy segítséget jelent ez a szociálisan rászoruló embereknek” – hangsúlyozta Pirosné Tamás Krisztina polgármester. „Ezzel az új eljárással értéket teremtünk a hulladékból.”

A településen mindjárt akadt olyan lakatos végzettségű szakember, aki meg is építette, csak éppen fémből.„A prototípus két hét alatt összeállt” – mondta Pirka József falugondnok. „A gép hozott anyagból készült: van benne például szőlőprés, traktoralkatrész, de vízvezetékcső is; épp csak a festékanyagot vásároltuk a boltban.”

A programban a településen és annak a határában talált illegális szemetet is feldolgozzák, de a későbbiekben szeretnék az újratermelődést is megakadályozni. „A tömörítési munkát egész évben tudják végezni a dolgozók, ráadásul a téli közfoglalkoztatásban két újabb gépet is készítünk, saját használatra” – húzta alá a település első embere. „Az elkészült terméket a következő fűtési szezonban kapják a szociálisan rászorulók és az intézmények.” A többi gépet az önkormányzat minimális, megtérülési költségen szeretné tovább értékesíteni, jó példát és gyakorlatot mutatva a környező településeknek.

A ladi önkormányzat együttműködést épített ki a helyi iskolával, akik rendszeres papírgyűjtéssel segítik az alapanyag begyűjtését, illetve a háztartásoktól közvetlenül gyűjtik alapanyagot. A szükséges nyersanyagot a jövőben is iskolai papírgyűjtésből, illetve körjegyzőségben, boltban keletkezett papírhulladékból készítik. Jelenleg már a dolgozók rendelkezésére áll egy fűthető épület a munkavégzésre, továbbá három mázsa papír a brikettálásra – így az alapanyag-ellátás is biztosított.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, sonline.hu

Cikk megosztása