Amit ígértünk, betartottuk – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) főigazgatója. Egyrészt ugyanis tavaly decemberben megalakult az Országos Szaktanácsadási Bizottság (OSZB), amely a vidékfejlesztési tárcának ad javaslatokat, és az első Szakmai Szaktanácsadási Központokat (SzSzK-kat) is kijelölték, amelyek tudományos hátteret biztosítanak a szaktanácsadóknak. Mezőszentgyörgyi Dávid elismerte, hogy ugyan még sok a párhuzamosság és finanszírozási kérdések is felmerülnek, de véleménye szerint sikerült közelebb lépni a megnyugtató megoldáshoz.

A szaktanácsadási jogcímmel kapcsolatos, 2007-es nagy várakozások és jó kezdés után gyorsan visszaesett a lendület, derült ki Wayda Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főtanácsosának előadásából. Az Európai Bizottság 2007-ben ugyanis csak két alkalomra korlátozta a szaktanácsadásra nyújtott támogatás igénybe vételét, és bár ezt 2008-ban sikerült háromra bővíteni, csak 2011-ben törölték el ezt a megkötést. Emellett tavaly megalakult az OSZB, megkezdték az SzSzK-k kijelölését, a támogatások legjobb kihasználása érdekében pedig 2012-re jókora tartalékot különítenek el a Területi Szaktanácsadási Központok részére.

„Feketében jöttem, de nem temetésre, hanem újjászületésre” – mondta Jávor András, az OSZB elnöke. Szerinte a cél, hogy ott és annak nyújtsanak szaktanácsadást, ahol és akinek arra szüksége van, és olyan rendszerre kell törekedni, ahol a szaktanácsadó egyfajta „családtag”, aki maga is érdekelt a gazdaság helyzetének javításában. Jávor András elmondta, bízik benne, hogy 2012 elhozhatja a kívánt változásokat. Az SzSzK-k kijelölése révén például a felsőoktatási intézményekben felhalmozott tudás a szaktanácsadók, és ezzel rajtuk keresztül a gazdák szolgálatába állítható. A jelenleg 14 tagú kör ráadásul hamarosan tovább bővülhet, mivel márciusban pályázatot írnak ki SzSzK-k kijelölésére, és a közeljövőben új Területi Szaktanácsadási Központok akkreditációjára is lehet majd pályázni.

Aradiné Bobál Beatrix, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) osztályvezetője a jelenleg futó vidékfejlesztési program szakképzési és tájékoztatási, valamint szaktanácsadási intézkedésének végrehajtásáról adott tájékoztatást. Elismerte, hogy az MVH-nál előfordulnak csúszások, mivel rengeteg a beérkezett kérelem és kötelesek minden jogszabályt betartani, de biztosította a megjelenteket, hogy mindent megtesznek a határidők tartásáért.

Hegedűs Tímea, Puskás Attila és Náray Katalin az MVH Szervezési és Információs Osztályáról a monitoring feladatokat mutatták be a szaktanácsadóknak. Többek között kiemelték, hogy tavaly nagyon komoly ésszerűsítésen ment át a rendszer, amelyből kiszűrték az ügyfelek számára nehézséget okozó indikátorokat, ezeket pedig más forrásból szerzik meg.

Az előadások után a szaktanácsadók maguk is jelezhették észrevételeiket, problémáikat, a kölcsönösen informatív beszélgetés nyomán pedig egy jövőbeni továbbképzés témája is elkezdett körvonalazódni.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása