A tavaly decemberben alakult OSZB ülésének egyik fő témáját a Szakmai Szaktanácsadási Központok (SZSZK) részére kiírandó pályázat jelentette. Ezek a központok ingyenes szakmai információs hátteret biztosítanak a szaktanácsadóknak és szervezeteiknek. Az ülésen pontosították: együttesen kell kutatási, fejlesztési, innovációs, ismeretátadási és szaktanácsadási tevékenységet végeznie az SZSZK-knak, hogy biztosítsák, valóban komoly kutatóintézetek jelentkezzenek. Az új, 2012-re vonatkozó pályázaton várhatóan márciusban lehet majd részt venni, a 2013-ra vonatkozót pedig október-novemberben írják ki.

Az ülésen a bemutató üzemi projekttel is foglalkoztak, amely Jávor András, a bizottság elnöke szerint a 2014-től kezdődő uniós támogatási ciklusra egy „működő és kihagyhatatlan hálózat” lehetne.

A rendelkezésre álló uniós támogatási összeg lehető legjobb kihasználására is javaslatokat tett a bizottság, amelyeket továbbítottak a Vidékfejlesztési Minisztérium felé. „A cél, hogy mindenképpen lekötésre kerüljön a forrás” – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a testület társ-elnöke, egyben a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) főigazgatója.

A VM VKSZI az OSZB-vel közös munkában is részt vesz majd: idén bonyolítják le a szaktanácsadói alapvizsgát, az ezzel kapcsolatos feladatokat pedig egymással megosztva fogják elvégezni.

Az ülésen az Európai Unió következő, 2014-2020-as támogatási időszaka is szóba került: Felállították azt a munkacsoportot, amely majd javaslatot tesz a vidékfejlesztési tárca részére az intézményrendszer felépítéséről.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása