Sokan ellátogattak csütörtökön a budapesti Atilla útra, az Országos Mezőgazdasági Könyvtárba. Az idei Mezőgazdasági Könyvhónap egy író-olvasó találkozóval zárult, amelyen szakírók új könyveiket mutatták be az érdeklődőknek, majd dedikálással egybekötve mindenki megvásárolhatta a műveket.

„Domaházán kihirdette a bíró…” – kezdték a nótát a középiskolás fiatalok. A záró rendezvény – mint a nyitány is – néptánc bemutatóval kezdődött a könyvtárban.

Pápai Gábor főszerkesztő kezdte a bemutatók sorát, aki a 150 éves Erdészeti Lapokról beszélt a megjelenteknek. Előadásában kitért az egyetemes sajtótörténet fontosabb állomásaira, majd a hazai, magyar nyelvű szakirodalom kezdeteitől jutott el az 1862-es évig. Ekkor alapította a nagy múltú lapot Vágner Károly és Divald Adolf. A főszerkesztő előadásában beszélt a lap jeles és szűkösebb napjairól.

Határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően, több tíz éves kutatómunka eredményeként jelent meg a Szőlőfajták, szaporítóanyaguk és betegségeik című vaskos kötet, amelyet az egyik szerző, Hajdu Edit mutatott be. A Bács-Kiskun és Csongrád megyei, valamint a Vajdaság területén végzett kutatások során vizsgált több őshonos és új szőlőfajtát mutat be a szakkönyv, valamint betegségeiket és szaporításuk folyamatát is taglalja a kiadvány.

Tátrai Zsuzsa hiánypótló kiadványának esszenciáját osztotta meg az érdeklődőkkel. Az orchideák gondozása című kötetben a szerző ír a virág kultikus időszakairól, amikor a XIX. században egy-egy nagyobb családi ház áráért kínálták a keresett növényt. Manapság már „lehet klónozni és futószalagon gyártani”, de mégis azért született a mű, hogy minél többen, minél többször tudják újravirágoztatni orchideájukat. Ehhez hasonló munkát magyar nyelven – ellentétben a nyugat-európai országokkal – 1980-ban adtak ki utoljára, a több mint ezer orchideával büszkélkedő szerző ezért is adta ki művét 2011-ben.

Nehéz a gazdaságtanban a napi politikától elrugaszkodni, én mégis megpróbáltam – mondta Vasa László A családi gazdálkodás ökonómiája című kötetének bemutatásában. Mint mondta: nem gazdálkodási kézikönyvet írt, hanem inkább a főbb folyamatokat próbálta összegyűjteni és elemezni munkájában.

Ilosvay György a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet gondozásában kiadott tankönyvéről beszélt. A hobbiállatok tartása és tenyésztése című könyv a szerző szerint nemcsak tanulásra alkalmas, hanem a ma tartott fajokkal is meg lehet ismerkedni belőle. „Társállatainkról” minden aktuális ismeret megtalálható a kötetben. A Szegedi Tudományegyetemen dolgozó professzor összeszedte a könyv végére a leírt állatfajokról megtalálható szakirodalmak listáját, egyfajta jegyzéket adva a később szakosodó diákok számára.

A bemutató végén kötetlen beszélgetésre, a művek megvásárlására és dedikáltatására is volt lehetőség a Mezőgazdasági Könyvhónap záró akkordján.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása