Év elejétől új helyen működik Csornán a kistérségi társulás Fogyatékosok Napközi Otthona. A napközi otthont 2006-ban alapította a társulás, és eredetileg a kis-csornai városrész óvodájában működött. A környékbeli településekről érkező mozgás-, érzékszervi vagy értelmi fogyatékkal élők és autista fiatalok egyéni fejlesztését, gondozását segítő nappali intézmény létszáma egyre nőtt, így tavaly a szülők csoportbővítést kezdeményeztek. Emiatt azonban az otthon már nem fért el az épületben, ezért vált szükségessé az áthelyezés.

A városi önkormányzat az egykori, addig üresen álló munkásőrlaktanyát ajánlotta fel. A szükséges munkálatok költségeit a csornai önkormányzat és a kistérségi társulás közösen vállalta. Az épület alsó szintjét átalakították, így a gondozottak nagyobb, tágasabb helyet vehettek birtokba, így végre a létszámot is lehet növelni: a tavalyi 24 helyett már 32 ellátottra szól az intézmény engedélye.

Boda Imréné, a Fogyatékosok Napközi Otthonának szolgálatvezetője az átadóünnepségen elmondta: a kivitelezés gyors és példaértékű volt, ahogy a szervezetek közti együttműködés is. Turi György, Csorna polgármestere, a kistérségi társulás elnöke is az összefogást emelte ki, ami a munkát kísérte, sokan például tárgyi adományokkal járultak hozzá az intézmény otthonosabbá tételéhez. Az intézményre Fazekas Zoltán Márton premontrei kormányzó perjel és Heiter Róbert Gottfried prelátusi titkár kérte Isten áldását, a megnyitót pedig a gondozottak kulturális műsora színesítette.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása